Американската банка „Goldman Sachs“ ги урна очекувањата на „Wall Street“ за профит за кварталот, поддржан од растот на приходите од тргување и повисоки такси од отпишување на долгот и акции, пренесува „Ројтерс“.

Приходите од тргување на доверителот скокна за 30% во однос на минатата година, кога забележа пад од 2%, забележувајќи ги најлошите резултати од тргувањето со обврзници од финансиската криза, па наваму.

Нестабилноста ги погоди глобалните пазари во февруари по подолгото спокојство во 2017-та година, ги потресе акциите, обврзниците, валутите и суровините. Таа остана висока до крајот на март, што му помогна на „Goldman Sachs“ да расте на пазарите на акции и на обврзници во првиот квартал.

 

Приходите од профитабилното тргување на „Goldman Sachs“ се разликуваа со оние на поголемите конкуренти. Приходите од бизнисот скокнаа за 23%, додека кај „JPMorgan“ тие останаа без промена, а кај „Citigroup“ опаднаа со 7%.

Акциите на „Goldman Sachs“ се зголемија за 1% во пред-трговијата.

Нето добивката е зголемена за 27% до 2,74 милијарди долари, или 6,95 долари по акција, разбивајќи ја средната оценка на аналитичарите за 5,58 долари по акција, посочува „Thomson Reuters“.

Вкупните приходи, исто така, се зголемија за 25 отсто на 10,04 милијарди долари.

Приходите од инвестиции и кредитирање скокнаа за 43% и кај инвестициското банкарство за 5,3%.

Познат како еден од водечките консултанти на најбогатите луѓе и корпорации во светот, „Goldman Sachs“ се обидува да работи повеќе со обични клиенти, за да го диверзифицира својот бизнис и да се насочи кон постабилни финансиски извори.

Враќањето на капиталот на банката е на ниво од 15,4%. Аналитичарите генерално претпочитаат враќањето на банкарските средства да бидат најмалку 10% за да ги покријат своите капитални трошоци.