Раководството на кинескиот огранок на Канон излезе со идеја како да се подобри „работната етика“ во компанијата – со принудување на вработените да доаѓаат на работа со насмевка на лицето, а ширината на нивната насмевка ќе биде контролирана од паметни камери, пишува The Verge.

Да, добро прочитавте, камерите што имаат можност да препознаат насмевки ќе бидат инсталирани во некои канцеларии на Канон во Кина. Тие ќе бидат лоцирани на влезот во просториите за состаноци и некои други простории, за кои влезната карта ќе биде само насмевка. Претпоставуваме лажни, бидејќи ретко кој, освен можеби кловнови, се смеат на работа цел ден.

Кинеската јавност не реагираше бурно на оваа објава, бидејќи има скоро нормално следење на работниците и нивните перформанси на работа, па веројатно оваа вештачка среќа на вработените ќе помине без немири.

Сепак, компаниите на Запад го прават ова само посуптилно и, барем навидум, почитувајќи ги работничките права. Сепак, без оглед колку работодавците и државата ги следеа и анализираа нашите работни и животни навики, се чини дека сè уште сме далеку од тоа да не смееме да работиме ако не се насмееме пред камерата на влезот во канцеларијата.