© Reuters. FILE PHOTO - A LNG carrying vessel sails at Tokyo Bay, offshore of Yokosuka

Енергетските компании велат дека побарувачката за природен гас со децении ќе расте со силно темпо, поткопувајќи ги предупредувањата дека справувањето со климатските промени би требало брзо да се префрли на обновливите извори на енергија.

Најголемите нафтени компании, вклучувајќи го Royal Dutch Shell, BP и Total  се прилагодуваат со растечка итност на потребата за развој на почисти извори на енергија, инвестирајќи се повеќе и повеќе во соларна и ветерна енергија, електрични возила, па дури и пошумување.

Сепак, тие ја гледаат нафтата, а особено на природен гас, најмалку загадувачкото фосилно гориво, кое ќе ја игра главната улога во текот на децениите на транзицијата, како што расте побарувачката за електрична енергија и пластика.

“Основната дејност на Шел е, и ќе биде во догледна иднина, многу во нафта и гас … а особено природниот гас”, рече извршниот директор на Shell, Бен ван Берен, во говорот на конференцијата за нафта.

До 2035 година, Шел очекува глобалната побарувачка за гас да расте годишно за 2 проценти, двојно повеќе од темпото на светска побарувачка за енергија, рече Ван Беурден.

Обединетите нации во извештајот претходно оваа недела објавија дека ограничувањето на температурата на Земјата до 1.5 степени целзиусови, значи да се прават брзи промени без преседан во начинот на кој луѓето ја користат енергијата.

Тоа ќе вклучи тројно зголемување на обновливите извори на енергија за да обезбеди 70-85 проценти од електричната енергија до 2050 година.

Технологијата за снимање и складирање на емисиите на јаглерод дополнително ќе го намали уделот на гасната моќ на 8 отсто, се вели во извештајот, притоа не се спомнува нафта во овој контекст.

Не е јасно како глобалната економија ќе достигне такви цели.

Природниот гас денес е околу 22 проценти во глобалниот енергетски микс. Но, многу директори на енергетските компании претпочитаат да го видат како дел од префрлањето кон економиите со ниско ниво на јаглерод.

Катар, еден од најголемите снабдувачи на гас во светот, ќе го зголеми својот капацитет за течен природен гас (LNG) за повеќе од 40 проценти до следната деценија на околу 110 милиони тони годишно, бидејќи побарувачката за супер-разладеното гориво ќе се зголеми , особено во брзорастечките економии како Кина и Индија.

“Ние веруваме дека природниот гас ќе продолжи да игра клучна улога, а не како т.н. транзитно гориво, туку како гориво за дестинација”, рече извршниот директор на Катар Петролед Саад ал Кааби.

Шел вложува повеќе од било кој друг од своите конкуренти во чиста енергија, троши една милијарда долари до 2 милијарди долари годишно на обновливи извори на енергија и енергија со ниска употреба на јаглерод. Тоа се споредува со вкупниот годишен буџет за трошење од 25 до 30 милијарди долари.