Естонскиот сертификат за вакцинација ќе биде завршен до крајот на оваа недела, што е уште еден чекор поблизу до дигиталниот зелен сертификат на Европската унија и слободата на патување.

Зелено копче ќе биде достапно на порталот за пациенти најдоцна до следната недела, што им овозможува на луѓето да ги проверат своите сертификати за вакцинација. По прегледот на податоците и внесувањето на адресата за е-пошта, се генерира пасош.

– Постои процес на генерирање во позадина. Потребни се неколку секунди и готово. Тогаш ќе имате можност да го преземете сертификатот на вашиот компјутер или мобилен уред, рече шефот на здравствената служба за здравство и социјална грижа Тонис Јагус.

Во сертификатот е наведено дека носителот на сертификатот е вакциниран против коронавирусот, го содржи името на производителот на употребената вакцина и дали постапката за вакцинација е завршена или нецелосна. Најважниот дел од сертификатот е QR-кодот, кој помага да се проверат сите потребни податоци и нивната валидност.

Исто така, ќе има можност за преземање на два дополнителни сертификати. Ова се негативни резултати од тестот за коронавирус и доказ за оздравување од вирусот.

– Следните две одобрувања одат рака под рака со проектот за европски зелен пасош. Проектот е амбициозен и планира да се активира со други земји на почетокот на јуни, истакна Јагус.

Заменик министерот за социјални работи за развој и иновација на е-услуги Кале Килар рече дека овој пасош е безбеден од фалсификување.

„Ние обезбедуваме безбедност со ова ново решение и лесна употреба“, рече таа.

Вкупно 17 земји на ЕУ изразија подготвеност да започнат дигитално решение за коронавирус-пасошот од мај. Базите на податоци и системите од сите овие земји треба да бидат поврзани со дигиталниот зелен сертификат на ЕУ, кој треба да се заврши во јуни.