Двајца вработени во Црногорската Комерцијална Банка преку сервисот на приватно банкарство „повлекле“ над 14 милиони евра од сметките на своите клиенти, се сомнежите на Управата на ЦКБ, кои со кривична пријава ги доставиле до полицијата и до Специјалното државно обвинителство. 

Телевизијата Вијести објави дека ЦКБ поднела жалба против функционерите Павле Лаковиќ и Далиборка Спасојевиќ.

„Вијести“ дознава дека Раководството на Банката смета дека двајца вработени, наводно овластени приватни банкари, ја искористиле службената положба и незаконски ги ограбиле сметките на речиси 200 корисници на приватно банкарскиот пакет на ЦКБ, каде што имале овластување да располагаат со парите на клиентите и да се грижат за сите финансиски инструменти во банкарскиот систем.

ЦКБ започна со системот на приватно банкарство и инвестициски услуги (CKB PBIS) во 2016 година, по примерот на светските банкарски стандарди, каде на клиентите на банката им беше понудена опција да имаат финансиски менаџмент на располагање во секое време преку директен контакт со приватно лице, банкар за промет со средствата, картички, заеми, депозити…

Преку овој пакет, ЦКБ понуди приватниот банкар да им помага на клиентите и во делот на инвестициите – тргување со хартии од вредност на домашни и странски берзи, неделна финансиска анализа на компании или понуди…

Преку приватен банкар, клиентите имаа можност да ги завршат банкарските активности преку телефон или електронска пошта, а во договор со личен приватен банкар, преку идентификациски код, да вршат трансакции и кога не се во можност веднаш да ја посетат филијалата на банката.

Заменик главниот специјален обвинител Саша Чаѓеновиќ за „Вијести“ потврди дека Специјалното државно обвинителство го формирало случајот откако менаџментот на ЦКБ банка викендов им поднела кривична пријава.

„Отворивме налог и почнавме да проверуваме. Во овој момент не можам да дадам повеќе детали, а ќе ја информираме јавноста кога ќе се исполнат условите за тоа“, кратко изјави Чаѓеновиќ.

Раководството на ЦКБ поднело кривична пријава во која навела сомнежи дека двајца вработени наводно присвоиле најмалку 14 милиони евра со злоупотреба на службената положба во бизнисот подолг период, кои ги „повлекле“ од сметките на околу 200 клиенти.

„Вијести“ дознава дека во кривичната пријава управата на ЦКБ банка дала оскудни податоци за сомнежи за злоупотреба во системот, а клучните потези на обвинителството и полицијата ќе бидат да утврдат каде завршиле милионите на клиентите, наводно преземени од приватните банкари на ЦКБ и да дознае како е извршена злоупотребата.

Клучно ќе биде и да се дознае кој бил вмешан во проневерата во системот на банката, односно да се утврди – како е можно покрај бројните внатрешни и надворешни контроли на работењето внатре и надвор од банката, вработените на долг рок наводно да управуваат и да ги украдат милионите од сметките на клиентите. Во рамките на ЦКБ постојат повеќе нивоа на контрола на готовинскиот тек, но и одделенија кои се исклучиво одговорни за следење на сите сомнителни трансакции, но и усогласеност на домашното и меѓународното законодавство во банкарскиот систем. Банката има и внатрешен ревизор од 2008 година, па ќе биде интересно за истражителите да откријат како може да се злоупотреби системот на банката и кој бил инволвиран.

Освен тоа, работата на банката ја контролира и Централната банка на Црна Гора, која во рамките на своите законски овластувања се вклучи во проверка на милионски злоупотреби. Упатените тврдат дека ако парите на околу 200 клиенти завршиле некаде во странство, тогаш ќе биде многу тешко да се вратат милионите на сопствениците, односно на банката, која нагласила дека „ќе ја надомести штетата на клиентите“.

Централната банка (ЦБЦГ) изјави дека злоупотребата на парите на клиентот во ЦКБ Банка нема да го загрози нејзиниот бизнис и дека во согласност со нејзините овластувања „презема активности насочени кон идентификување на пропустите во организацијата и функционирањето на системот за внатрешна контрола на банката“.

„ЦБЦГ континуирано врши директна и индиректна контрола врз работењето на банките во Црна Гора, вклучително и ЦКБ, како системски важна банка. Според сите деловни показатели, ЦКБ е најголема банка во Црна Гора и во согласност со резултатите од директната и индиректната контрола, нејзиното работење е стабилно, со параметри на капитализација и ликвидност кои се значително над законскиот минимум. Потенцијална злоупотреба на службената положба од страна на некои вработени, односно потенцијална штета предизвикана на банката, по овој основ, нема значително да влијае на стабилноста на работењето на банката“, велат од Врховната монетарна институција.

Од ЦБЦГ тврдат дека се во континуирана комуникација со банката и дека се информирани за дејствијата што ЦКБ Банка ги презема во однос на причините средства и степенот на злоупотреба.

„Банките како компаниите и нивните вработени се свесни за обврската да постапат согласно законот и евентуалната кривична одговорност во овој случај, додека ЦБЦГ согласно своите овластувања и надлежности ги презема сите неопходни дејствија и активности за утврдување на празнините во организацијата и функционирањето на системот за внатрешна контрола на банката, што резултираше со наводна злоупотреба на службената положба, како и соодветноста на постапувањето на банката во овој случај“, се вели во соопштението.

Злоупотребата на службената положба е изолиран случај кој, како што тврдат од ЦБЦГ, во никој случај не може и не треба да влијае на довербата на клиентите во стабилноста и безбедноста на банките, особено ако се има предвид дека целата потенцијална штета е на товар на банката.

„Улогата на CBM е преку своите активности да обезбеди сите комерцијални банки во Црна Гора да имаат доволно капитал за да можат да издржат вакви инциденти. Така, во конкретниот случај, менаџментот на ЦКБ веќе објави дека донел одлука за подмирување на сите штедачи, што значи дека ниту еден клиент нема да претрпи штета“.

Во неделата вечерта ЦКБ соопшти дека забележале можна злоупотреба на службената положба на некои вработени, со што се загрозени интересите на речиси 200 клиенти.

„Како резултат на претходно иницираната сеопфатна деловна контрола, забележавме можна злоупотреба на службената положба во деловното работење од страна на дел од вработените. Како резултат на наведените активности, констатиравме дека е загрозен интересот на приближно 200 наши клиенти. Почнавме и продолжуваме лично да контактираме со сите клиенти чии интереси се загрозени, информирајќи ги за утврдените факти“.

И награден за приватниот банкарски систем

Пред шест години, CKB банка на своите клиенти им понуди приватен банкарски систем и инвестициска услуга (CVB PBIS), која на ВИП клиентите им понуди специјална понуда за „влегување во светот на привилегиите“ за полесно управување со парите.

На официјалната веб-страница, ЦКБ Банка нагласи дека „како доказ за успешен бизнис и услуги на клиентите, има континуиран раст на бројот на клиенти, и позитивни повратни информации од корисниците на приватни банкарски услуги“.

Заради системот на приватно банкарство, банката беше наградена од престижната меѓународна институција – Global Finance за 2020 година.

ЦКБ банка, како членка на ОТП Групацијата, наведува дека е посветена на борбата против сите форми на корупција и дека сопствениците и лидерите на банката „се залагаат за нулта толеранција за сите форми на мито и корупција“.

Затоа, банката донесе акт во рамките на системот – антикорупциска политика, со кој се дефинираат принципите на активностите на банката, за да се идентификуваат областите кои се особено изложени на ризик од корупција.

„Начелата и одредбите на оваа политика важат за целата организација на банката, почнувајќи од формулирањето на интерните регулаторни акти, договорите склучени со партнери до активностите на поединечните вработени, како и сите активности на банката“, стои во ЦКБ. веб-страница.