Вредноста на најпопуларната криптовалута, биткоинот, е на најниско ниво од крајот на 2020 година. Во моментов, еден биткоин вреди помалку од 30.000 долари, од 35.500 долари пред една недела, а на својот врв во ноември 2021 година, дури и до 68.000 долари. Цената стана многу нестабилна во последните денови, па во еден момент таа заврши на помалку од 27.000 долари.

Едноставно, во минус се сите оние кои купувале биткоин од почетокот на 2021 година до денес, а во зависност од датумот и цената на купувањето, изгубиле повеќе од половина од влоговите. Проценките велат дека само во последните неколку дена, од криптоберзата е избришана вредност од илјада милијарди долари.

Ситуацијата со повеќето други криптовалути е уште полоша. Втората најпопуларна, етереум, вредеше до 4.800 долари на својот врв, а моментално вреди околу 2.000 долари. Криптовалутата солана не вреди ниту една петтина од врвот на вредноста од минатиот ноември, ниту пак кардано. Некои криптовалути изгубија третина од својата вредност само во последните 24 часа.

Колку е драматична ситуацијата покажува податокот дека многу мали инвеститори на социјалните мрежи како што е Twitter пишуваат дека ги губат животните заштеди. Ситуацијата можеби може да се игнорира бидејќи само дел од редовниот циклус доколку колапсот на стандардните криптовалути не беше придружен со колапс на наводно стабилна валута („stablecoin“), фиксирана по цена од еден долар.

Колапсот дојде откако ФЕД, централната банка на САД, ги зголеми референтните каматни стапки и најави нови зголемувања до крајот на годината. Во таква ситуација, инвеститорите прво ги повлекуваат инвестициите од високо ризични средства, а криптовалутите технички се повеќе форма на високоризични средства отколку валута. „Cryptoproperty“ е подобро име.

Целосен колапс на „стабилната“ криптовалута

Но, убедливо најинтересниот феномен што се случува е целосниот колапс на terraUSD, кој е замислен како „stablecoin“, криптовалута со постабилна вредност, која е врзана за доларот.

Stablecoin се криптовалути чија цена е поврзана со друга (како што е биткоинот), злато и други благородни метали, стоки со кои се тргува на пазарот или „нормална“ валута како што се доларот, еврото и швајцарскиот франк.

Криптовалутата terraUSD беше врзана за доларот и одржуваше вредност од еден долар. Единаесетта по големина според пазарната капитализација, таа е алгоритамски стабилна и користи збир на т.н. „паметни договори“ за да се осигура дека вредноста ќе остане што е можно поблиску до еден долар.

Успешно се спроведуваше една година, но вчера падна на 30 центи, а пазарната капитализација од повеќе од 45 милијарди долари падна на помалку од пет милијарди долари. Проблемите започнаа уште на 9 мај, кога следеше остар пад и губење на фиксацијата на еден долар.

Оттогаш, воведени се механизми за обид да се врати фиксноста на terra за доларот во сооднос 1:1, така што цената варира и во еден момент изнесуваше повеќе од 80 центи, но повторно падна под половина долар. Фиксна вредност на terraUSD во долари од еден долар требаше да биде обезбедена од криптовалутата LUNA, која не е „стабилна“, но повеќе слична на другите криптовалути како биткоинот. Двете валути се „создадени“ од Terraform Labs од Јужна Кореја.

Теоретски, инвеститорите можат да заменат една terraUSD за LUNA во вредност од еден долар и обратно. Кога цената на terraUSD е под еден долар, инвеститорите имаат поттик да ja купат и да ja заменат за LUNA во вредност од еден долар за да остварат профит. Како што се намалува износот на terraUSD додека купува LUNA, нејзината цена расте и се враќа на еден долар. Кога цената е над еден долар, LUNA се менува за terraUSD, неговата понуда се зголемува, а цената паѓа на еден долар.

До пред некој ден работеше елегантно. Стабилната криптовалута terraUSD, која требаше да се поправи во однос на еден долар, веќе не е стабилна и вреди многу помалку од еден долар. Цената на LUNA, која требаше да обезбеди стабилност, падна од 95 долари на помалку од два центи (0,02 долари).

Набрзо се појавија теории за намерна саботажа, но засега нема цврсти докази за такви. Системот Terra се сметаше за главен пример за „децентрализирано финансии“, финансиски систем одделен и нерегулиран од државата и централните банки, а неговиот колапс има долгорочни импликации.

Ако најголемата платформа за тргување со криптовалути пропадне, сè исчезнува

Цената на акциите на Coinbase Global Inc., компанијата која ја контролира најголемата платформа за тргување со криптовалути, падна од 120 долари на почетокот на мај на 53 долари по акција. Од почетокот на 2022 година загуби 75 отсто од својата вредност.

Покрај сегашниот хаос на пазарот на криптовалути, за ова придонесоа и лошите финансиски резултати. Во првите три месеци од оваа година приходите се намалени за 27 отсто, со нето загуба од 430 милиони долари.

Дополнително, во финансискиот извештај за првите три месеци од 2022 година, компанијата наведува дека во случај на нејзин колапс, сите криптовалути и пари што ги чуваат корисниците на неа би можеле да пропаднат.

„Бидејќи криптовалутите во притвор може да се сметаат за дел од стечајниот имот, во случај на банкрот, криптовалутите што ги поседуваме во име на нашите клиенти би можеле да бидат предмет на банкрот и таквите клиенти би можеле да се третираат како наши необезбедени доверители“, се вели во извештајот на Coinbase за американските хартии од вредност и берзата.

Брајан Армстронг, директор на Coinbase, на Twitter напиша дека нема ризик од банкрот и дека ги обновуваат условите за користење за да им обезбедат заштита на своите корисници во случај на „црн лебед“. Употребата на терминот го налути неговиот творец, статистичарот Насим Николас Талеб, кој на Twitter му одговори на Брајан дека со оглед на нестабилноста, падот на цената на биткоинот не е „црн лебед“ и дека треба да престане да го злоупотребува терминот.

Тој додаде дека кога некој вели дека нема опасност од банкрот тоа всушност значи дека ризикот од банкрот е голем. Талеб е жесток критичар на криптовалутите и во една од неговите научни дела докажува дека биткоинот не е ниту валута, ниту складиште на вредност, ниту заштита од инфлација, ниту децентрализиран, ниту штити од „тиранија“.

Тој истакна дека добил повеќе од 14.000 закани и навреди на Twitter и по електронска пошта од објавувањето на неговиот научен труд и дека биткоинот е „магнет за психопати“ (ги обединува теоретичарите на заговор, негирачите на Ковид, противниците на вакцинацијата, негирачите на климатските промени и, за жал, поддржувачите на Путин)

Директорот на Coinbase не ни негираше дека сите криптовалути на нивните корисници на суд може да се сметаат за дел од стечајната маса, само рече дека тоа не е веројатно. Тој се извини што претходно не ги обновил условите за користење.

Дали NFT е Понзиева измама, пирамидална измама или алатка за перење пари?

Се верува дека колапсот на крипто-пазарот ќе влијае и на пазарот NFT (non-fungible token). NFT, како и криптовалутите, користи блокчејн технологија за следење и зачувување на податоците за сопственост, најчесто во фотографии, видеа и аудиоснимки. Снима и обезбедува дигитален доказ за сопственост на дигитален запис, но само користењето на тој дигитален запис не е законски забрането. Нема авторски права во класична смисла, ниту има авторски права.

NFT често се користи како шпекулативно средство. Првиот NFT беше создаден во 2014 година, но дури во 2021 година оваа форма на инвестирање стана масовно популарна. Во 2020 година пазарот вредел 82 милиони долари, а во 2021 година дури 17 милијарди долари, астрономски раст од 21.000 отсто.

Пазарот NFT е тесно поврзан со крипто пазарот, а криптовалутите најчесто се користат за нивно купување. Сега тоа е проблемот. Критичарите на NFT веруваат дека тоа е еден вид Понзиева измама и пирамидална измама, па дури и се користи за перење пари.

Во втората половина на 2021 година, бројот на продадени NFT дневно се движеше помеѓу 100.000 и 225.000, а од почетокот на март 2022 година се намали на 20.000 до 50.000. Просечната цена на продадената NFT беше 6.800 долари во јануари 2022 година и падна на 2.000 долари во март. Еден од најпопуларните NFT е Bored Ape, колекција на дигитални цртежи. Но, тие губат и вредност. Бизнис магазинот Forbes наведува анализа на пазарот NFT, според која трговците кои купуваат нови NFT и потоа ги продаваат најчесто губат пари, а само 29 отсто од нив заработуваат. Од оние кои заработуваат, повеќето добиваат попуст при купувањето.

Можеби сè ќе се сврти

Невозможно е да се процени како ќе се движи цената на биткоинот и другите криптовалути, но најновите настани покажуваат сериозни „дупки во системот“. За нешто што требаше да биде независно од државата и централните банки, криптовалутите реагираат премногу силно на она што точно го прават централните банки и државите.

Навистина, вестите за регулирање на криптовалутите се користат од страна на крипто-заедницата како аргумент за идниот раст на цените и долгорочната одржливост, што е сосема спротивно од првичната идеја. Крипто пазарот веќе се поврза со „традиционалните“ пазари и соодветно реагира на различни нарушувања.

Се обидува да се поврзе со „нормални“ валути, кои треба да функционираат како сидро на вредноста, а во исто време нуди аргумент дека криптовалутите се заштита од инфлација. Врзувањето за фиат пари како доларот и аргументот за заштита од инфлација едноставно не одат заедно, тие се контрадикторни.

Но, времето ќе покаже. Целата приказна за криптовалутите веќе придонесе за светот, во форма на промоција на блокчејн технологијата. Треба да се следи судбината на самите криптовалути и се што може да произлезе од нив.