Добивката на „Citigroup“ беше главно рамна во третиот квартал, поттикната од зголемувањето на каматните стапки и повисоките провизии за инвестициско банкарство. Акциите на банката пораснаа за 3% во претпазарното тргување во петокот.

Банката соопшти дека неодамна објавениот план за реорганизација ќе резултира со намалување на функционалните улоги за 15%.

Нето приходот на банката се зголеми за 2% до 3,5 милијарди долари на годишно ниво, а заработката по акција беше рамна на 1,63 долари по акција, надминувајќи ја консензуалната проценка на аналитичарите од 1,21 долари, анкетирани од „LSEG“.

„Најавивме серија промени кои ја усогласуваат нашата организациска структура со нашата стратегија и го трансформираат начинот на кој ја водиме банката“, рече извршната директорка Џејн Фрејзер во изјавата.

„Кога ќе бидат завршени, ќе имаме порационализирана компанија која ќе може да работи побрзо, да им служи на нашите клиенти подобро и да ја отклучи вредноста“, додава таа.

Приходите на институционалната група на клиенти на „Citi“, во која се сместени нејзините операции на Вол Стрит, се зголемија за 12% од година во година, поттикнати од скокот на таксите за инвестициско банкарство од 34%. Растот е зрак светлина по неколку четвртини на потисната активност на зделките.

Одделот за тргување, исто така, ги зголеми приходите, а одделот за услуги на владата и други обврзници забележа пораст на приходите од 12%.

Вкупните приходи на „Citi“ се зголемија за 9% до 20,1 милијарди долари.

Третиот по големина американски заемодавач издвои повеќе средства за покривање на потенцијалните лоши заеми, иако стапките на деликвенција се сè уште ниски во споредба со историските нивоа.

Вкупните резерви за заеми се зголемија на 17,6 милијарди долари од 16,3 милијарди долари пред една година.

Во исто време, кредиторите имаат корист од кампањата на Федералните резерви за ограничување на инфлацијата, која ги зголеми трошоците за задолжување и им помогна на банките да заработат повеќе од исплатата на каматите на клиентите.

Фрејзер најави голема реорганизација минатиот месец што ќе ја распушти институционалната група на клиенти и ќе и даде подиректен надзор над бизнисот на компанијата. Новата структура сè уште не е одразена во резултатите од третиот квартал.

Трошоците на банката се зголемија за 6% до 13,5 милијарди долари поради зголемените трошоци и инвестициите во контролните системи. Расходот вклучува бенефиции за вработените кои биле отпуштени за време на продажбата на меѓународниот бизнис.