Благодарение на зголемувањето на каматните стапки во САД и забрзувањето на кредитниот раст, профитот на американската банка „JPMorgan Chase & Co “ може да порасне 7 милијарди долари во наредните години,  објави „Блумберг“.

 

Банката ја зголеми прогнозата за среднорочна добивка пред даноци до 47 милијарди долари од околу 40 милијарди долари во 2017-та година, станува јасно од порака на веб-страницата на банката.

Пооптимистичката перспектива „изгледа многу во согласност со нашата прогноза и е целосно во согласност со инвестициската политика и позитивното позиционирање за раст“, коментира „Credit Suisse Group“.

Заедно со зголемувањето на каматните стапки, „JPMorgan“ очекува сериозно да ги искористи републиканските даночни реформи. Иако банката рече минатата година дека ќе ги зголеми платите на некои вработени и ќе ги прошири филијалите во одговор на даночните кратенки на голем дел од придобивките кои ќе паднат во рацете на акционерите заради поголема добивка.

„Очекуваме поволните светски трендови да имаат позитивно влијание врз нашите оперативни резултати“, рече „JPMorgan“. Банката додава во своето соопштение дека гледа низок ризик од краткорочна рецесија.