На крајот на минатата година, Советот на министри на БиХ донесе одлука за забрана за извоз на пелети. Ваквата одлука разбуди бунт кај производителите, кои решија да поднесат тужба против Босна и Херцеговина поради забраната за извоз.

Забраната беше донесена поради енормно високите цени за домашните клиенти. Тогаш незадоволството го изразија домашните производители на пелети, бидејќи сметаа дека тоа ќе го загрози производството. Потоа најавија прекин на производството, но и тужби, кои сега се остварија. За Kликс.ба. оваа информација ја потврди Горан Ивановиќ, претставник на производителот на пелети.

„Производителите претрпеа одредени штети, па неколку од нив поднесоа тужба. Штетите се огромни, до тој степен што беа доведени до работ на егзистенција. Дури беа спречени да исплаќаат плати. Особено последното продолжување од декември до денес беше исклучително Непотребно. Значи, одлуката по тужбата воопшто не изненадува“, рече Горан Ивановиќ.

Мухамед Хелиќ од компанијата „Дрвосјеча“ за Kликс.ба подетално ја објасни причината за тужбата.

„Главната причина за тужбите е фактот што бројни производители и трговци во изминатиот период набавуваа или произведуваа пелети по многу поскапи цени отколку кога би можеле да ги продаваат по цена ограничена со одлуки на субјектот. Тоа само по себе доведе до апсолутно сите трговци а производителите на пелети работеа со минусна маржа, која ја утврдија инспекторите кои во изминатиот период вршеа насочени, но и многу чести контроли на производителите и трговците“, рече Хелиќ.