Незадоволни од ниската откупна цена на оризовата арпа и белиот ориз производителите на ориз од кочанско денеска со 12 земјодлески машини го блокираа патот Штип-Кочани кај селото Облешево.

Земјоделците се жалат дека имаат зголемени трошоци за репроматеријалите и до 200 отсто како и н горивото.

Најавено е дека блокадите ќе се поставуваат секој ден до почетокот на жетвата.

-На светската берза цената на белиот ориз скокна на 2.500 евра за тон или 150 денари за килограм, додека кај нас откупната цена стагнира. Затоа бараме откупна цена од 40 денари за оризова арпа и 80 денари за бел ориз- велат организаторите на протестот.