Производителите на сок од портокал размислуваат да се префрлат на други овошја за производство, како што се мандарини, бидејќи цените на портокалите на големо растат поради лошата жетва во Бразил.

Цените на сокот од портокал на американскиот пазар достигнаа 4,95 долари, што е ново највисоко ниво. Ова доаѓа откако главните бразилски лозари претходно оваа недела изјавија дека очекуваат жетвата да биде за 24 отсто помала од минатата година. Пред тоа претпоставуваа дека жетвата ќе се намали за 15 проценти.
Портокаловите дрвја во Бразил се погодени од цитрусно зазеленување, неизлечива болест која се појави по топлотниот удар и сушата од втората половина на минатата година, што беше пресудно за цветањето.

Очекуваниот лош род во Бразил, од кој се извезуваат 70 отсто од портокалите наменети за производство на сокови, ќе биде трета глобална лоша култура по ред. Како и Бразил, Флорида во САД е погодена од серија урагани и цитрусно позеленување што го шират инсектите што цицаат сокови.

Серијата лоши жетви влијае на способноста на производителите да ги надминат сегашните тешкотии во производството на сок од портокал. Ова првенствено се однесува на можноста за мешање на новата култура со замрзнат сок, кој обично има рок на траење од две години.

 

 

„Ова е кризна ситуација. Никогаш не сме виделе вакво нешто, дури ни за време на големи мразови и големи урагани“, рече Кис Кулс, претседател на Меѓународната асоцијација за сокови од овошје и зеленчук (IFU), за деловниот весник Financial Times.

Од ИФУ соопштија дека размислуваат да побараат од Обединетите нации да ги преиспитаат постоечките регулативи за храна за сокот од портокал да содржи и други агруми, како и да ги променат прописите во самите земји.

Франоцис Соневил, висок аналитичар за пазарот на пијалоци во холандската финансиска компанија Рабобанк, посочи дека побарувачката за сок од портокал е намалена за една петтина во споредба со минатата година. Како причина за тоа ги посочи поскапувањето на овој пијалок и промената на потрошувачките навики.

„Глобалната индустрија за сок од портокал е во криза. Индустријата во Флорида речиси исчезна, а бразилските одгледувачи се погодени од растителни болести, зголемени трошоци и неповолни услови за одгледување, оставајќи ги глобалните резерви на сок од портокал на најниско ниво во последните децении“, нагласи Соневил.

Тој смета дека производителите ќе мора да прават сок со послаб квалитет, да прават сокови помешани со други овошја, како јаболка, манго или грозје или ќе мора да ги зголемат цените на сокот од портокал. Тој не смета дека портокалите може да се заменат со мандарини бидејќи тоа би значело нови трошоци во транспортот до преработувачот.

Според Соневил, проблемите ќе продолжат бидејќи е потребно долго време за нови насади со портокали. Во меѓувреме, земјоделците разгледуваат други опции поради намалената побарувачка, пишува весникот Гардијан.