Пропаѓа уште една голема американска банка – “First Republic“

Јелен и Лагард истакнуваат дека американскиот и европскиот банкарски систем имаат добра ликвидност, иако го поддржуваат со 1000 милијарди долари.

По мирната ситуација во Credit Suisse Bank кога Швајцарците, загрижени за својата вековна банкарска репутација, набрзина ги променија сопствените закони за итно да ја продадат најголемата швајцарска банка на UBS, вниманието на глобалниот интерес на аналитичарите се свртува кон ситуацијата во Соединетите држави, каде што се чини дека Банка Првата Република виси опасно, пишува Јутарњи лист.

Таа банка, во договор со шефот на американското Министерство за финансии, се обиде да ја стабилизира група од 11 американски финансиски гиганти, вклучувајќи ги JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America и Wells Fargo, обезбедувајќи и линија од 30 милијарди долари кратки орочени заеми.

Вчера SVB, денес Credit Suisse – загубите би можеле да бидат колосални за обичните луѓе

Со актива од 212 милијарди долари, First Republic е четиринаесетта по големина меѓу сите американски банки, а прашањето за нејзината стабилизација е, по проста логика, поважно од судбината на две банки кои веќе пропаднаа – Silicon Valley Bank и Signature Bank – а во која Федералните резерви веќе ја презеде обврската да ги платат сите депозити, вклучително и неосигурените, кои во просек изнесуваат околу 5 милијарди долари по депонент. Поради износот на неосигурени депозити што се повлекуваат, може да се зборува за паника кај богатите.

Депозитите се топат

Повлекувањето на депозитите од Прва Република почна да забавува по усогласената акција на најголемите американски банки, но тие продолжуваат да се топат, додека цената на акцијата потона во бездна.

На почетокот на годината, нивото на депозити во Прва Република беше, според Волстрит журнал, околу 176 милијарди долари, а оттогаш исплашените клиенти повлекле 70 милијарди. Затоа, секое ново повлекување на депозитот го множи нивото на драма во Прва Република.

Инвеститорите, пак, се немилосрдни кон таа банка, што е многу важно дури и во американска смисла. Цената на акциите на First Republic падна за 90 отсто овој месец, а за 47 отсто само во понеделникот, без разлика што веќе се знаеше дека најголемата групација ја осигурала на 30 милијарди евра.

Ситуацијата во First Republic стана толку комплицирана што менаџментот не можеше ни да ги продаде акциите доволно брзо за да ги покрие обврските бидејќи берзата беше запрена 11 пати поради премногу паѓање на цената.

УШТЕ ЕДЕН КРАХ: Регулаторите ја затвораат њујоршката Signature Bank, повикувајќи се на системски ризик

Сега веќе се разговара за потребата од 30-те милијарди евра кои за Прва Република ги обезбедија 11-те најголеми банкарски институции да се претворат во капитал. Во тој случај, менаџментот би можел пофлексибилно да ги искористи тие 30 милијарди, бидејќи тие во основа го претставуваат долгот на банката кон големиот конзорциум.

Меѓу банките под сличен притисок се Zions, Western Alliance и PacWest.

Во позадина на кризата на Прва Република се водат доверливи дискусии за преземање на банката, пишуваат повеќе големи медиуми.

Под екстремен притисок се и цените на обврзниците на Прва Република. Оние кои доспеваа до 2046 година потонаа за 11 отсто во понеделникот и се тргуваа по 55 центи за долар. На почетокот на месецов нивната цена беше 75 центи за долар.

Интересно е што речиси во исто време шефицата на американското Министерство за финансии Џенет Јелен и гувернерот на Европската централна банка излегоа со изјави во кои се нагласува високото ниво на ликвидност на системот, што ги крена веѓите на загрижените набљудувачи.

Треба да се напомене дека истакнувањето на добрата ликвидност во банкарството обично се случува кога има премногу неликвидност, особено ако е јасно дека регулаторите мора да обезбедат одржување на ликвидноста што се топи.

Посебно е јасно дека има изразен проблем со ликвидноста доколку вестите сугерираат дека регулаторите и големите играчи го координираат управувањето со ликвидноста за да го спречат налетот на банките. Истото важи и во ситуација кога е очигледно дека државите договараат „принудени бракови“ на банки во колапс со поздрави, поголеми комерцијални банки.

ПРОПАДНА банката на Силиконската долина, најголемата од колапсот во 2008 година

Нереализирани загуби

На крајот на краиштата, во САД е јасно дека ФЕД мораше да му вети поддршка на банкарскиот систем во заштитата на депозитите поради нереализираните загуби на американските банки од 600-625 милијарди долари.

Главната причина за пропаѓањето на СВБ, да потсетиме, беше токму техничкото „препознавање“ на нереализираните загуби при продажбата на 20 милијарди државни обврзници што ги купија со пари на штедачите. Понатаму, ликвидноста на системот беше поддржана од гаранцијата на Банката на федерални резерви во вредност од 175 во SVB, 89 милијарди депозити во Signature Bank, додека од другата страна на океанот, Швајцарската национална банка обезбеди 100 милијарди долари за поддршка на принудното преземање на Credit Suisse од UBS.

Излегува дека до сега било потребно да се обезбеди гаранција од 1000 дополнителни милијарди долари за да се обезбеди ликвидност на системот, а Јелен и Лагард во основа зборуваат дека ликвидноста е голема. Што точно кажа Јелен?

„Го поздравуваме денешното соопштение на швајцарските власти во врска со поддршката за финансиската стабилност. Позициите на капиталот и ликвидноста на банкарскиот систем на САД се силни, а финансискиот систем на САД е отпорен. Бевме во близок контакт со нашите меѓународни колеги за поддршка на нивната имплементација“, нагласи Јелен.

Лагард ја избра истата тактика во јавниот ПР:

„Ја поздравувам брзата акција и одлуките донесени од швајцарските власти. Тие се клучни за повторно воспоставување уредни пазарни услови и обезбедување финансиска стабилност… Банкарскиот сектор во еврозоната е отпорен, со силен капитал и ликвидност. Во секој случај, нашата политика “Пакетот со алатки“ е целосно опремен за да обезбеди ликвидност на финансискиот систем на еврозоната доколку е потребно и да го зачува непречениот пренос на монетарната политика“, рече Лагард.

Во основа, пишува Јутарњи, испаѓа дека Јелен и Лагард се молат на Бога потегот на швајцарските власти со насилното преземање на Credit Suisse да се покаже како доволно одлучувачки за да почне да се смирува паниката на големите штедачи и инвеститори, па затоа е очигледно е дека тие ја нагласуваат силната ликвидност на системот бидејќи токму тоа е местото кое што многу ги жуља.

Инаку, аналитичарите забележаа дека во новата банкарска криза релативно добро опстанаа најмалите локални банки со вкупна актива од „само“ неколку стотици милиони долари.

Во последните денови дури забележаа и прилив на депозити.

Под најголем притисок се средните до големите регионални банки, па дури и најголемите претрпеа пад на вредноста на нивните акции за 10 отсто.