Шведскиот производител на батерии Northvolt ја произведе својата прва литиум-јонска батерија во фабриката Skelleftea во Шведска.

Европска компанија за батерии

Northwolt, која инвеститорите ја процени на 12 милијарди долари во јуни, рече дека тоа е првата батерија од ваков вид што е целосно дизајнирана, развиена и составена во таканаречена гигафабрика од домашна европска компанија за батерии. Гигафабриката може да се класифицира како фабрика за батерии од големи размери каде годишното производство се мери во гигават-часови (GWh). Фабриката, Northvolt Ett, се очекува да има годишно производство од 60 GWh.

„Се разбира, оваа прва ќелија е само почеток“, рече Питер Карлсон, ко-основач и извршен директор на Northwolt.

„Во текот на следните години, со нетрпение очекуваме значително да го прошириме производствениот капацитет на Northwolt Ett за да овозможиме европска транзиција кон чиста енергија.

PCPress.rs Image

Повеќето од светските батерии за електрични автомобили во моментов се произведуваат во САД и Азија, но Northwolt се надева дека ќе го промени тоа. Иако како компанија која постои нешто помалку од 6 години, Northwolt потпиша договори во вредност од повеќе од 30 милијарди долари со клиенти, вклучувајќи ги производителите на автомобили BMW, VW, Volvo и Polestar.

Тесла има пилот-фабрика која се обидува да направи сопствени ќелии за батерии, но моментално користи батерии од CATL, Samsung, Panasonic и LG во своите системи за складирање енергија и возила.

Нортволт соопшти дека комерцијалните испораки ќе започнат оваа година, додавајќи дека производствениот капацитет ќе се зголеми на 60 GWh во наредните години, што е доволно за снабдување со батерии за околу милион електрични возила.

Компанијата собра повеќе од 6,5 милијарди долари од мноштво инвеститори за да го прошири својот бизнис.

Последната рунда на финансирање, најголемата досега во Нортволт, ја водеа Goldman Sachs и VW, заедно со новите инвеститори, вклучително и шведските пензиски фондови AP1, AP2, AP3, AP4 и канадскиот пензиски пензиски давател OMERS.

Претходните инвеститори како извршниот директор на Spotify, Даниел Ек и компанијата за управување со инвестиции Бејли Гифорд, исто така инвестираа во компанијата.