3-годишниот буџетски план одобрен од владата повикува на намалување на вишокот на 0,8% од БДП следната година

По намалувањето на буџетот со години за зајакнување на своите резерви против западните санкции и намалувањето на цената на нафтата, Русија планира да го ублажи штедењето во обид да ја заживее застојната економија, пренесува Блумберг.

Владата во четвртокот го одобри тригодишниот буџетски план, во кој се бара суфицитот да се намали на 0,8% од БДП следната година и да се донесе на рамнотежа во 2022 година. Минатата година вишокот изнесуваше 2,7% од БДП и беше еден од највисоките меѓу најголемите економии.

„Исто како и оваа година, буџетот во текот на следните три години едноставно нема да биде избалансиран, тој ќе биде во суфицит“, рече премиерот Дмитриј Медведев на почетокот на владината седница.

Економскиот тим на Русија е под притисок да ја оживее слабата економија, откако јавното незадоволство од стагнацијата на животниот стандард ескалираше во протести низ целата земја. Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) денес ја намали прогнозата за раст на Русија на 0,9% оваа година. Заканата од нови американски санкции исто така се намалува бидејќи Вашингтон се фокусира на изборите и трговската војна со Кина.

Фискални правила

Засега, владата продолжува да се придржува кон нејзините строги фискални правила, според кои приходите од цените на нафтата над основната цена треба да се чуваат во фонд за дождливи денови.

„Сешто може да се случи. И покрај прилично високите цени на енергетските ресурси, основната цена ја поставивме на 42,40 долари за барел за сурова нафта од Урал во 2020 година “, рече Медведев. Брент достигна 64 долари за барел во четвртокот.

Плановите за олабавување на буџетот предизвикаа повици за зголемено трошење на владата за забрзување на растот, иако ова доведе до одредени контроверзии меѓу технократите во Русија. Министерот за финансии Антон Силуанов минатата недела предупреди дека Русија ќе мора да најде дополнителни извори на финансирање ако треба уште повеќе да ја одврзе касата.

„До 2022 година, вишокот ќе биде само 0,2%. Ако почнеме да зборуваме за зголемување на трошоците, ќе се преселиме во негативна територија и ќе имаме дефицит. Тоа значи дека ќе мора да бараме финансирање од пазарот “, рече Силуанов минатата недела.

Новите санкции наметнати од САД во август им забрануваат на американските банки да учествуваат во издавање на кредити на руската влада. Силуанов рече дека Русија не планира да продава еврообврзници до крајот на годинава, но може да размисли за издавање долг во евра или јуани во 2020 година.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност на редакцијата на БанкоМетар.мк