Евгениј Касперски, основач и управител на антивирусната компанија „Касперски лаб“, е пример за руски иноватор, еден од лидерите во неговата област, рече рускиот претседател Владимир Путин во интервју за ТАСС.

„Го имаме Касперски. Мислам дека тој не е полош во својата област “, рече Путин на прашањето дали Русија може да понуди модел на улога како американскиот бизнисмен Елон Маск. Според рускиот претседател, Касперски не е единствениот таков лидер, но прв му паднал на памет.

Основачот и шеф на лабораторијата „Касперски“ е еден од лидерите во својата област, а неговата компанија би можела да постигне поголем успех ако не би биле вештачките ограничувања од другите земји, рече Путин.

„Ако не нè притискаа, ако не ја ограничија вештачката конкуренција, ќе беше уште подобро“, коментира претседателот.

Во септември 2017 година, Министерството за внатрешна безбедност на САД забрани употреба на производи на Касперски од федералните власти поради сомневања дека компанијата е поврзана со руски специјални служби.

Една година подоцна, во јуни 2018 година, Европскиот парламент усвои резолуција за зајакнување на сајбер-одбраната од Кина, Русија и Северна Кореја, која содржи клаузула ограничување на користењето на софтверот „Касперски“ како потенцијално опасно.

Како одговор, компанијата одлучи да престане со соработката со европските агенции за спроведување на законот, вклучувајќи го и Европол.

„Веќе 20 години ја браниме Европската унија, работејќи со органите за спроведување на законот на ЕУ, што доведе до низа апсења на компјутерски криминалци. Во врска со невидената и неоснована одлука на Европскиот парламент, денес сме принудени да ја замрзнеме соработката со органите на ЕУ за спроведување на законот, вклучително и со Европол“, пишуваше тогаш Евгениј Касперски.

Одговарајќи на прашање за можноста за создавање во Русија аналози на електрични автомобили „Тесла“ произведени од московска компанија, Путин потсети дека бизнисменот Михаил Прохоров се обидува да спроведе таков проект познат како „Е-Мобил“.

„Тој вети, тој ми покажа. Јас дури и се возев со него, но се уште не му успева”, вели Путин.

Во 2014 година, проектот за создавање на хибридот „Е-мобил“ всушност беше затворен. Целокупната технологија, проектна документација и ексклузивните права за „know-how“, поврзани со автомобилите, беа пренесени во институтот НАМИ за симболично едно евро.