Рускиот претседател Владимир Путин нареди на германската Винтершал Деа и на австриската ОМВ да им се одземат уделите вредни од повеќе милијарди долари во проектите за вадење на гас.

Според претседателскиот декрет објавен вчера, акциите на ОМВ и Винтершел Деа на јужноруското поле и проектите Ачимов се враќаат во сопственост на новосоздадените руски компании.

 

 

Како што пишува Ројтерс, најголемото заплена на странски средства од страна на Кремљ во Русија доаѓа по, како што го нарекува Путин, објавувањето економска војна на Западот поради одлуката на Русија да испрати илјадници војници во Украина во февруари 2022 година.

Руските претприемачи добија контрола врз некои големи западни средства во Русија, вклучително и осум пиварници Карлсберг, како и бизнисите на францускиот производител на јогурт Данон.

Руските државни средства во вредност од стотици милијарди долари се замрзнати на Запад.

Указите на Путин го формализираат губењето на контролата што БАСФ и Винтершал Деа ја одбележаа од јануари 2023 година. Декретите велат дека потегот е направен за да се заштитат националните интереси во услови на незаконски и непријателски дејствија на Западот врз руските средства.

Wintershall Dea, заедничко вложување помеѓу BASF и инвестициската фирма на рускиот милијардер Михаил Фридман, LetterOne, е во процес на напуштање на Русија. ОМВ се повлече минатата година.

BASF објави дека компанијата дознала за оваа информација од вестите и во моментов детално ја анализира ситуацијата.

Компанијата пријави нето загуба во 2022 година поради оштетување од 7,3 милијарди евра главно поради деконсолидацијата на Wintershall Dea AG во Русија.

Првично се очекуваше OMV да оствари загуби од 1,5-1,8 милијарди евра (1,64-1,97 милијарди долари) по повлекувањето од Русија.

Сите активности со руско учество, вклучително и уделот на Винтершал Деа во гасоводот Северен тек, како и заедничките вложувања со производителот на гас Газпром, ќе бидат законски разделени до средината на 2024 година.

Според прописите, уделот во проектите „Ачимов“ ќе биде пренесен на специјално формирани компании со ограничена одговорност и потоа ќе се понуди на евалуација и продажба на малку познатата компанија „Газовија технологија“.

Средствата на ОМВ потоа ќе бидат продадени на акционерското друштво СОГАЗ, кое обезбедува осигурување на Газпром.

Средствата од продажбата ќе бидат ставени на посебни сметки во сопственост на нивните поранешни странски сопственици.

Сите корпоративни договори кои претходно беа во сила, според уредбите, повеќе не важат.