Русија очекува зголемен род оваа година, вклучително и рекордна жетва на пченица, изјави во четвртокот рускиот претседател Владимир Путин, повикувајќи се на прелиминарни податоци.„Годинава се очекува добра жетва. Според експертите – се разбира, ова се прелиминарни проценки – жетвата на жито може да достигне 130 милиони тони, вклучувајќи 87 милиони тони пченица“, рече Путин, истакнувајќи дека „ова може да стане рекордна жетва на пченица во целата историја на Русија. ”

Според рускиот претседател, таквиот резултат „ќе овозможи не само да се задоволат домашните потреби со маржа, туку и да се зголемат испораките на глобалниот пазар за нашите партнери, што е многу важно за светските пазари на храна“.

Путин додаде дека голем број земји се соочуваат со закана од глад, посочувајќи дека вината за тоа е целосно на „западните елити“.

Најголемата жетва на жито во Русија беше забележана во 2017 година, која достигна 135,5 милиони тони, вклучувајќи 86 милиони тони пченица.