Во голема мера, руската приватизација беше грешка

Приватизацијата во 1990-тите беше главно погрешна, но не беше направена со криминална намера.

„Мислам дека ова не е направено намерно со каква било криминална намера. Да, на многу начини тоа беше погрешно, се засноваше на мислењето на светски познатите економисти, вклучително и оние со руско потекло, кои рекоа дека е неопходно да се приватизира сè што е можно побрзо и без разлика на се, дури и за 1 долар. Ова го изјави рускиот претседател Владимир Путин на пленарната седница на Меѓународниот економски форум во Петербург.

Во моментов не се зборува за ревизија на резултатите од приватизацијата и, според него, има „голем број случаи поврзани со враќање на одредени средства во државна сопственост“. Тоа се случаи кога со постапките на сопствениците се нарушува безбедноста на државата. „Запленувањето на бизнис е оправдано само во ситуацијата што штотуку ја споменав“, нагласи Путин.

На 7 јуни, јавниот обвинител Игор Краснов на Економскиот форум во Санкт Петербург рече дека од 2022 година, повеќе од 100 претпријатија со проценета вредност на имотот од 1,3 трилиони рубљи и се предадени на државата како резултат на тврдењата на обвинителството. „Од вкупниот број претпријатија, околу 20 се претворени во државен приход од причини поврзани со нивно незаконско стекнување од странци“, истакна Краснов.

На 6 јуни министерот за финансии Антон Силуанов објави дека Министерството за финансии планира да и продаде имот конфискуван на државата со судска одлука. „Да, овие средства се во трезорот, ѝ се пренесени и ќе ги продадеме. Таквите задачи и се доделени на Федералната агенција за управување со имот“, рече тој.

Претходно во март, Силуанов повика на продажба на имотот што станал државна сопственост како резултат на низа судски одлуки во 2023-2024 година „Ако ја погледнете нивната цена, ќе добиеме 100 милијарди рубли, а можеби и повеќе министерот.