Растот во производството на земјоделски производи во изминатиот период ја направи продажбата на земјоделски производи многу по профитабилна од продажбата на оружје истакна претседателот на Руската Федерација.

Денес, извозот на руски земјоделски производи ја  надминува продажбата на оружје за повеќе од една третина. 28,8 милијарди долари од земјоделскиот сектор, 15,6 милијарди долари од одбранбената индустрија “, изјави Путин во понеделникот во Краснодар.

Тој вели  дека рускиот извоз на земјоделски производи и прехранбени производи пораснал за 16 пати од 2000 година. Во 2016 година, Русија стана светски лидер во извозот на пченица. Од почетокот на 2000-тите години, уделот на земјата на светскиот пазар на пченица е четири пати поголем, од четири до 16 проценти.

Русија наскоро повеќе ќе извезува производи во странство отколку да увозува во земјата, вели  претседателот.

“Уверен сум дека Русија ќе стане еден од лидерите на глобалниот агро-индустриски пазар во следните неколку години. Му реков на Федералното Собрание дека за четири години планираме да снабдиме повеќе храна на светските пазари отколку што увозуваме. , Русија ќе стане нето извозник на храна “, рече Путин.

За да се постигне оваа цел, Русија планира да развие инфраструктура, да ја прошири железничката мрежа, да го зголеми капацитетот на пристаништата, лифтовите и терминалите за складирање, додаде тој.

Претседателот рече дека Русија треба да се стреми кон извоз на еколошки и квалитетни производи. ГМО е забранета во Русија од 2016 година. Путин претходно изјави дека сака да ја направи Русија најголем продавач на храна без ГМО.