Работниците на Price Waterhouse Coopers во Велика Британија ќе ја вршат својата работа од канцеларија два до три дена во неделата, додека остатокот од работата ќе се врши од нивните домови, дури и по завршувањето на пандемијата, пишува Фајненшл тајмс.

Консултантската фирма е првата компанија што ги воспостави своите долгорочни работни аранжмани додека Велика Британија се подготвува за понатамошно олеснување на ограничувањата поврзани со пандемијата.

Исто така, на вработените ќе им се даде поголема флексибилност да одлучуваат за нивното работно време и да работат кога тоа најмногу им одговара, што претставува промена од традиционален работен ден од девет до пет.

Промените се случуваат во време кога компаниите за финансиски и професионални услуги се соочуваат со трајно влијание на пандемијата врз нивните модели на работа.

PwC се одлучи за „хибриден“ начин на работа, во обид да ги задржи придобивките од канцелариите за обука и соработка без обесхрабрување на вработените кои ја ценат далечинската флексибилност на работата.

Покрај тоа, повеќето од вработените во оваа компанија ќе работат само со скратено работно време секој петок во јули и август оваа година. Ова може да стане годишна политика ако успее ова лето, рече портпаролот на PwC.

Другите големи компании во Велика Британија сè уште не ги објавија своите планови за постпандемискиот режим, но некои од компаниите наведоа претходно дека канцелариите ќе продолжат да играат важна улога.

Еден од ривалите на PwC, КПМГ минатиот месец изјави дека ќе потроши 44 милиони фунти за технологија и преуредување на канцелариите за да го зголеми просторот за состаноци на вработените.