Прогнозите за пазарот на домување во земјата во 2021 година и во наредните години се оптимистички

Цените на станбените недвижнини во Грција покажуваат знаци на стабилизација, иако трансакциите остануваат под нивото на пред-пандемијата и економијата сè повеќе се свртува кон рецесија, објави грчкиот весник „Катимерини“.

Пазарните аналитичари во земјата забележуваат дека цените може да останат стабилни по неколку години раст, а прогнозите за 2021 година и пошироко остануваат оптимистички.

„За разлика од другите категории на имот како што се продавниците и, до одреден степен, канцелариите, секторот за домување се очекува да покаже значителна еластичност во блиска иднина, а цените нема да бидат подложени на значителен притисок“, рече Јанис Ксилас, шеф на компанијата за проценка на недвижнини „Геоаксис“.

„Ова се должи на фактот дека потенцијалните купувачи се свесни за вредноста на дополнителната просторија во нивниот дом, што би било идеално за употреба како канцеларија“, додаде тој.

На пазарот веќе се забележува зголемување на побарувачката за поголеми домови или средства што можат да се обноват за да се создаде потребниот простор за работа или студирање. Во оваа ситуација, наместо потенцијалните купувачи да бараат ново домување, тие претпочитаат да инвестираат иста сума во постар имот со дополнителна просторија.
„Во новоизградената станбена зграда во Агиа Параскеви, дополнителна просторија чини околу 30 000 евра. Со иста сума во готовина, купувачот можеби претпочита да купи стан на секундарниот пазар, кој ќе понуди една соба повеќе од новиот дом “, објаснува Ксилас.

Појавата на работа од дома пролетта – тренд што продолжува и есенва, кога Грција е погодена од втор бран на пандемија, ја зголемува важноста на дополнителните квадратни метри или можностите за реновирање на внатрешноста на домот. Целта е својствата да понудат максимални можности за користење на областите, дозволувајќи на пример поделба на просториите или создавање тивки агли.

Ксилас верува дека овој тренд ќе продолжи и по пандемијата, зголемувајќи ја побарувачката за станови, што пак ќе доведе до повисоки цени.

„Работата од дома ја зајакна важноста на функционалниот дом. Затоа, очекуваме овој тренд да продолжи и во иднина, а планот за домување најверојатно ќе ги земе предвид новите барања за да се понуди флексибилност и да се олесни поделбата на просториите и областите “, додаде Ксилас.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк