Работниците ширум светот бараат повисоки плати поради зголемената инфлација, а зголемениот број штрајкови ги погодуваат клучните делови од синџирите на снабдување, пишува Аксиос. Тензиите на работното место веројатно ќе извршат уште поголем притисок врз глобалните цени, додаваат американските медиуми.

Оваа недела започна штрајк на железничарите во Франција, кои бараат повисоки плати поради зголемувањето на трошоците за живот, што доведе до прекин на железничките услуги во таа земја, пренесува АП.

Државната железничка компанија соопшти дека речиси секој четврти воз е откажан, додека регионалните услуги како што се приградските возови се прекинати.

Штрајковите претходно ја прекинаа работата на главните аеродроми во Париз, додека штрајкот на работниците во рафинеријата Ексон исто така спречи нејзино затворање.

Во Обединетото Кралство сите штрајкуваат, од железничари и поштенски работници до наставници, пишува Њујорк Тајмс.

Околу 8.000 пристанишни работници во Германија излегоа на штрајк минатата недела, при што беа погодени најмалку шест големи пристаништа и беа запрени пратките.

Во Јужна Кореја, камионџиите излегоа на осумдневен штрајк минатиот месец, намалувајќи ја работата на компаниите, вклучително и оние кои произведуваат челик и компјутерски чипови. Во меѓувреме, синдикалните работници во Хјундаи гласаа за штрајк.

Синдикатот на кабинскиот персонал со седиште во Шпанија планира да штрајкува 12 дена во јули за да побара подобри работни услови, објавија во саботата синдикатите USO и SICTPLA, објави CNBC.

Штрајкуваа и норвешките работници на платформите за гас и нафта, барајќи повисоки плати, што малку ја влоши енергетската криза. Норвешката влада интервенираше во вторникот за да го прекине штрајкот и предложи „задолжителна арбитража за платите“.