„Raiffeisen Bank International“ (RBI) ги одложува плановите за напуштање на Русија бидејќи Австрија ја зајакнува одбраната на врските со Москва, објави „Reuters“, цитирајќи извори запознаени со ова прашање.

Најголемата западна банка, која продолжува да работи во Русија, имаше намера до септември да го прекине својот руски бизнис, кој обезбедува спас за плаќањата на стотици компании, откако беше притиснат да го стори тоа од европските регулатори.

Австрија и „Raiffeisen“, кој исто така е во центарот на американската истрага за нејзините врски со Русија, се спротивставуваат на притисокот со надеж дека војната во Украина наскоро ќе заврши, додаваат изворите.

Во меѓувреме, Австрија ја засилува својата одбрана на „Raiffeisen“ во Европа и кон Вашингтон, велејќи дека е неправедно обвинета, тестирајќи ја решеноста на Западот да ја изолира Москва.

Иако Австрија јавно ја поддржува Украина, таа не сака целосно да ги прекине врските со Русија, сметајќи дека сепак ќе биде можно двете земји да ги обноват односите, изјавија австралиските власти за „Reuters“.

„Raiffeisen“ сè уште не го претставила својот план до супервизорите во Европската централна банка (ЕЦБ), велат други извори. Ова значи дека банката веројатно нема да го прекине својот руски бизнис пред септември.

Банката сака да почека одобрување од ЕЦБ пред да им пристапи на акционерите за зелено светло, нешто што веројатно ќе потрае со месеци, додаваат изворите.

Дополнително, ќе биде потребно одобрение од руската централна банка, Министерството за финансии и во случај на продажба, дури и од рускиот претседател Владимир Путин пред „Raiffeisen“ да преземе акција.

Руските власти јасно ставија до знаење дека сакаат банката, која има околу 2.600 корпоративни клиенти, 4 милиони локални сопственици на сметки и 10.000 вработени, да остане бидејќи дозволува меѓународни плаќања, рече еден од изворите.

Портпаролот на „Raiffeisen“ рече дека банката ќе продолжи да ја следи целта за продажба или спин-оф и е посветен на намалување на својот руски бизнис.

Сепак, недостатокот на напредок го поттикна спорот со ЕЦБ, која ја надгледува банката и бара таа и други како „UniCredit“ да ја напуштат Русија. Италијанската банка одби да ги коментира нејзините планови.

ЕЦБ го повика „Raiffeisen“ да не плаќа дивиденди оваа година поради стравувањата дека ќе обезбеди дополнителни приходи за Русија, велат изворите.

Австрискиот заемодавач, исто така, истражува продажба како алтернатива за отклучување до 4 милијарди евра капитал врзан за профитабилната руска единица.

Сепак, неизвесноста предизвикана од потегот на групацијата Вагнер против Москва ќе го отежне наоѓањето на купувач бидејќи настанот ја потресе руската бизнис елита, додаде друг извор.