На светските берзи индексите растат откако геополитичките тензии во Азија се намалија, додека пак инвеститорите се опорвауваат  од масовната продажба на технолошки активности.

 

 

 

Германскиот ,,DAX” е во плус 1%, Францускиот,,САС” e 40 0,7%, а Бртанскиот,,FTSE”, 100 0,5%.

 

 

 

На Исток Јапонскиот ,,Nikei 225”, порасна за 0,6%, Јужнокорејскиот ,,Kospi”, за 0,7%, ,,Hang Seng”, потона за 0,2%, додека пак и Шангајскиот ја има истата ситуација со опаѓање на индексот за 1,2%, Австралискиот ,,S&P/ASX 200”, опадна за 0,5%.

 

 

 

Пекиинг повторно покажа дека се обидува да избегне трговска војна со САД и побара од Вашингтон да се откаже од планот за воведување такси што би можеле да предизвикаат верижна реакција со негативни последици за светската трговија.

 

 

Портпаролот на министерството во Кина изјави дека, Кина е отворена за преговори, но не потврди кога тие би можеле да започнат.

 

 

Официјалните претставници велат дека водичот на Северна Кореа Јонг Ун и Јужнокорејскиот Претседател Му Џејн Ин ќе остварат средба следниот месец кој ќе влијае смирувачки врз инвеститорите кои се плашат од конфликтот во врска со нуклеарната програма на Северна Кореа.

 

 

Цените на нафтата се без големи промени. Според податоците на Блумберг,вредноста на рефернтната нафта изнесува 0,26%  на 64,55 долари, додека  нафтата ,,Brent”, опадна за 0,19% на 69,4 долари.