ФРАНКФУРТ – Банките во еврозоната сè уште го зголемуваа обемот на кредити на компаниите и домаќинствата во ноември, дури и кога економијата на блокот драстично се забави, објавиja податоците на Европската централна банка за ноември.

Растот во еврозоната и голем дел од светот губи пареа, како резултат од побавната побарувачка од Кина и зголемените трговските судири меѓу Пекинг и Вашингтон.

Но податоците за позајмувањата во еврозоната, кои имаат тенденција да заостануваат приближно една година се прогресивен показател за економска активност.

Корпоративните заеми се зголемија за 4 отсто за период од една година, додека кредитите на домаќинствата се зголемија за 3,3 отсто – во секој случај 10 базични поени побрзо отколку во октомври, покажаа податоците.

Вторите ја одбележаа највисоката стапка на раст од 2009 година, проширувајќи го повеќегодишното закрепнување потпомогнато од ултра лесната политика на ЕЦБ за големи купувања на обврзници и ултра евтино финансирање за банките.

Растот на износот на пари што циркулира во еврозоната, што понекогаш ја овековечува идната кредитна активност и делумно зависи од сопствената политика на ЕЦБ, се забави на 3,7 отсто.

ЕЦБ престана со купувањето на државни обврзници кога вредноста достигна 2,6 трилиони евра во декември, но вети дека ќе ја реинвестира готовината од долгорочниот долг и ќе ги одржува стапките на најниско ниво барем во текот на летото.