Растежът на бизнеса в еврозоната се забавя леко

Растот на бизнисот во еврозоната повторно се забавува во септември, што е нов сигнал дека инерцијата во валутниот блок го надминала својот врв. Во исто време оптимизмот сепак се е издигнал малку од 23-годишното дно, забележано во август, објави Ројтерс, повикувајќи се на новото истражување.

Иако одложувањето е малку поостро од очекувањата, растот останува стабилен, а компаниите успеале да ги зголемат цените, коментираат менаџерите на налозите. Тоа нуди некое успокојување на централните банкари од Европската централна банка.

Сепак, студиите ја нагласуваат разликата помеѓу услугите и производството.

Водечката индустрија на услугите во блокот ги надмина прогнозите во недостаток на промена во стапката на раст во однос на минатиот месец.

Сепак, производителите не успеаја да ги исполнат очекувањата. Производствениот индекс е забавен до 53,3 поени во однос на 54,6 поени, што е далеку под сите предвидувања во анкетата на Ројтерс, чии средно очекувања беа за 54,4 процентни поени.

Индексот мери производство, кој е дел од вкупниот PMI показател и е намален до 52,8 од 54,7 поени. Ова е најниско ниво од мај 2016 година.

“Ова го покренува прашањето колку долго може да поддржува силен раст на услужниот сектор без процут на производствениот сектор, особено кога толку многу компании за услуги се потпираат на производителите”, рече главниот економист на IHS Markit Крис Вилијамсон.

Според податоците за растот на новите нарачки за фабриките исто е забавен остро до 25-месечно дно од 51,4 поени од 53,0 поени. Извозот, кој ја вклучува трговијата внатре во блокот, останува без промена.

Според Вилијамсон вкупниот PMI, кој паѓа во септември до 54,2 поени од 54,5 поени, или под средната прогноза во анкетата на Ројтерс за 54,4 процентни поени, покажува раст на БДП од 0,5% овој квартал.

Вкупниот индекс за идното производство кое го мери оптимизмот, се крена до 61,9 поени во однос на 23-месечното дно во август од 61,6 поени. Сепак, официјалните бројки објавени во четвртокот покажаа дека довербата на потрошувачите се намали во септември, повеќе од очекуваното.

Податоците беа објавени денес за Германија и Франција.

Растот на германскиот приватен сектор е забавен повеќе од очекуваното во септември, а изненадувачки скок на активноста кај услугите не е доволен за да се компензира острото забавување на производството.

Прелиминарните податоци за вкупниот индекс PMI во Германија е намален до 55,3 поени од 55,6 поени претходниот месец.

Индексот ја мери производствената активност, и опадна до 53,7 поени, што е најниско ниво од над две години. Сепак, кај услугите, индексот се зголеми на 56,5 поени од 55,0 поени минатиот месец.

Деловната активност во Франција, исто така, расте со побавно темпо отколку што се очекуваше.

Според прелиминарните податоци вкупниот индекс PMI е намален до 53,6 поени од 54,9 поени во август, што е далеку под очекувањата за 54,7 процентни поени.