Како што приносите од американските хартии од вредност паднаа, така и растот на доларот беше запрен. Исто така, валутните трговци ги чекаа податоците за потрошувачките цени во САД, што може да укаже на забрзување на инфлацијата.

 

Индексот на доларот падна за 0,2 отсто во однос на кошницата од шест главни валути на 92,88 поени, откако забележа четиримесечен максимум од 93,42 поени претходниот ден. Послабиот долар помогна во порастот на еврото над четиримесечното ниско ниво од 1.1823 долари, регистрирано во средата. Еврото се тргуваше во четвртокот на 1,1890 долари во однос на претходниот ден, што е за 0,3 проценти повеќе.

Британската фунта ослабе во четвртокот откако Банката на Англија ги задржа каматните стапки на исто ниво и ги намали прогнозите за економскиот раст. Фунтата тргуваше на стабилно ниво од 1.3542 долари.