© Reuters. Yves Mersch, Member of the Executive Board of ECB, speaks during an economics conference in Linz

ФРАНКФУРТ – Ризиците за растот на еврозоната се во пораст, но валутниот блок ќе продолжи да се зголемува малку над она што се смета за нејзин природен потенцијал, рече во средата членот на Европската централна банка, Ив Мерш.

“Додека ризиците за растот остануваат широко избалансирани, оние кои се поврзани со глобалните фактори, вклучувајќи ја и заканата од зголемен протекционизам, завршувањето на преговорите за Brexit и слабостите на пазарите во развој добиваат значајна важност”, рече Мерш во Сингапур.

“Очекуваме растот да продолжи со темпо малку над потенцијалот во периодот што следи”, рече Мерш во коментарот што во голема мера е во согласност со неодамнешните изјави на политиките на ЕЦБ.

Додека инфлацијата се очекува да продолжи да расте, поголемиот дел од очекуваниот раст се заснова на премисата за “висок степен” на прилагодување на монетарната политика, рече Мерш, мала промена од претходната формулација на банката, која повика на “помал степен” на прилагодување.