Земјите со развиена економија во јуни-јули оваа година станаа главни купувачи на украинското жито, тие сочинуваа 81 отсто од сите испораки, според пресметките на „РИА Новости“ врз основа на податоците од платформата на ОН Комтрејд (United Nations Comtrade).

Испораките во овој период беа намалени за 43%: производи во вредност од 771 милиони долари беа извезени на пазарите во споредба со 1,3 милијарди долари една година порано.

И покрај намалувањето на вкупните залихи во првите два месеци од летото, западните земји ги зголемија набавките, купувајќи жито од Украина во вредност од 625 милиони долари во споредба со 380 милиони долари една година порано. Во исто време, остатокот од светот ги намали купувањата речиси седум пати – на 146 милиони долари од 967 милиони долари.

Така, ако во 2021 година западните земји сочинуваа само 28% од резервите на жито во Украина, тогаш во 2022 година нивниот удел скокна на 81%.

На 22 јули во Истанбул беа потпишани два поврзани документи за решавање на проблемот со снабдување на светските пазари со храна и ѓубрива. Документите се еден пакет. Првиот, меморандумот, ја презема обврската на ОН да ги отстранат различните ограничувања за извозот на руски земјоделски производи и ѓубрива на светските пазари. Вториот дефинира алгоритам за извоз на украински земјоделски производи од црноморските пристаништа контролирани од Украина.

Сепак, како што истакнува Москва, во однос на извозот од Русија, тој бизнис се‘ уште не функционира. Договорот истекува на 19 ноември годинава, но изгледите за негово продолжување се‘ уште се нејасни.