ПЕКИНГ ( Ројтерс )  – Кинески технолошки работници протестираат поради исцрпувачки прекувремени работни часови во некои компании, редок притисок врз работната култура во технолошката индустрија во земјата.

Поставите на Microsoft GitHub, кој се нарекува најголем светски код-домаќин и други програмски алатки, постанаа вирални поради големите отпуштања во секторот.

Протестот е наменет за деловната култура на “996” во индустријата, која се однесува на од 9 часот до 9 часот навечер. работен ден, шест дена во неделата.

Анонимен активист го започна проектот “996.ICU” на GitHub минатата недела, каде што работниците споделуваат примери на прекумерна прекувремена работа и гласаат за врвните компании на црната листа, како и фирми со подобри работни услови.

“Која е разликата помеѓу овие 996 компании и старите земјопоседници кои ги угнетуваат селаните?” рече еден активист.

Алибаба, Груп Холдинг Фишер, JD.com Inc и беспилотните летала на DJI Technology Co Ltd беа меѓу фирмите што беа на црната листа. Alibaba не одговори на барањето за коментар во петокот, државен празник во Кина.

Портпаролот на DJI рече дека компанијата не разговара за конкретни прашања за вработување, но има “цврста определба за третирање на нашите вработени со најголема почит и обезбедување на здрава работна средина”.

Портпаролот на JD.com одби да коментира.

“996.ICU” беше најзначајниот проект на Гитуб во петокот, со над 176.000 следбеници.

Кампањата против 996 работната култура стана вирална на Weibo, добивајќи илјадници одговори на кинеската верзија на Твитер.

Некои локално развиени прелистувачи оваа недела го забранија пристапот до анти-996 GitHub складиштето, повикувајќи се на правни причини.

Анти-996 кампањата е последниот пример на активисти кои бараат подобри работни услови и поддржуваат повици за поголема застапеност на синдикатите во време на забавување на економскиот раст.

Кат Гу, правен и регулаторен консултант во технолошкиот хаб “Димензија” со седиште во Шангај, ја нарече кампањата 996 пресвртница.

“Време е да се казнат оние големи зли компании кои не ги штитат правата на своите вработени”, рече таа.

Главниот извршен директор на Gu и Dimension Suji – Јан објави лиценца за софтвер со отворен код “Anti-996”, која потенцијално би спречила на компанијата пристап до софтверот со отворен код доколку не се придржувал кон локалните закони за работни односи.

Тие рекоа дека лиценцата ќе биде тешка за спроведување, но би можела да им даде на вработените нов начин да се покрене загриженост во врска со условите за работа.

“Програмерската целна група е многу цивилизирана и образована”, рече Гу, додавајќи дека немаат политички цели.

“Тоа е навистина нежен и мек начин, и ефикасен начин да се бориме за нивните права”.