Франција е убедена дека реформите што ги презема ќе и помогнат да ја исполни својата цел за намалување на стапката на невработеност на 7,0 проценти до 2022 година.

Ова го изјави францускиот министер за труд, Мариел Пенизо.

„Стапката на невработеност се намали од 8,7 отсто на 8,5 отсто во последниот квартал“, рече министерот Пенизо.

Таа додаде дека оваа стапка била дури 9,6 проценти кога оваа власт дојде на власт.

„Да, стапката на невработеност ќе продолжи да опаѓа“, рече таа.

На прашањето дали е сигурна дека официјален Париз ќе ја достигне целта од 7,0 проценти до 2022 година, министерката Пенизо рече дека сегашните реформи на пензискиот систем и спроведувањето на планот за поттикнување на деловните активности треба да создадат услови за постигнување на таа цел.

„Тоа е нашата амбиција“, се вели во нејзиниот одговор.

Претходно овој месец, француското биро за статистика објави дека стапката на невработеност на Франција се намали на 8,5 проценти во вториот квартал од 8,7 проценти во првиот квартал.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк