Американската економија забележа пад од 3,5 проценти во 2020 година, најлош во однос на економскиот раст во САД од 1946 година, пренесува „Гардијан“. Во последниот квартал од минатата година, растот беше само еден процент.

Според Институтот за економски анализи, во последните три месеци од 2019 година, растот бил четири проценти.

Најновите податоци покажуваат значително забавување на економијата. Во претходниот квартал, економијата порасна за 7,5 проценти.

Падот е придружен со се поголем број на коронавирусни инфекции. Повеќе од 429.000 луѓе досега починаа од ковид 19 во САД, а 25,6 милиони случаи се потврдени, според истражувањето на Универзитетот Џон Хопкинс.

Економскиот пресврт го забележа првиот годишен пад во годината од 2009 година, на ниво на Големата рецесија, кога бруто домашниот производ падна за 2,5 проценти.

Минатата година беше исто така најлоша за економскиот раст од 1946 година, кога економијата падна за 11,6 проценти.

Економијата на САД значително се опорави од првите месеци на пандемијата. БДП пропадна со стапка од 32,9 проценти во периодот од април до јуни. Администрацијата на Бајден претстави амбициозна програма за економско закрепнување и вети значително зголемување на вакцинациите, но коронавирусот останува значителна пречка за растот.

„Ладна, но не замрзната“ економија

Невработеноста нагло падна од рекордни 14,7 проценти во април на 6,7 проценти во декември, но 140 000 работни места беа изгубени само во декември 2020 година, а бројот на лица кои аплицираа за невработеност во неделите е повеќе од четири пати поголема, отколку што беше пред пандемијата. Само минатата недела други 847.000 граѓани на САД останаа без работа.

Oxford Economics ја опиша американската економија како „разладена, но не замрзната“. Не предвидува дека ќе се врати на нивото од 2019 година пред вториот квартал од оваа година. БДП останува 2,5 проценти под нивото на пред-пандемијата.

Економистите велат дека веруваат во пролетен оптимизам.

„Предвидуваме рекорден раст на потрошувачката во 2021 година, а домаќинствата ќе имаат корист од разредената верзија на планот за спасување на Бајден во износ од 1,2 трилиони УСД, дифузија на вакцина што постепено ќе достигне две третини од Американците до јули, а вработувањето ќе се забрза оваа пролет. „По намалувањето од 3,5 проценти во 2020 година, предвидуваме дека растот ќе се зголеми за околу 5,5 проценти во 2021 година“, велат економистите во белешката до инвеститорите.