Иако е скршен позитивниот раст на биткоинот, инвеститорите сè уште инвестираат големи суми во криптовалути.

Минатата недела, фондовите што купуваат криптовалути (дури 97 проценти од сите приливи одат на биткоин) инвестираа рекордни 1,31 милијарди долари. На крајот на 2019 година, во овие фондови имаше само 2 милијарди долари средства, а денес дури 30 милијарди долари, со лавовски удел на фондот „Грејскајл“, кој управува со средства од 24 милијарди долари, само во криптовалути.

Биткоинот, кој достигна 42.000 долари претходно оваа година, во моментов е во фаза на корекција бидејќи инвеститорите заработуваат огромни профити. Тој во петокот падна под 29.000 американски долари, а потоа видливо се опорави. Во вторникот вредеше помеѓу 31.000 и 33.500 долари. Паѓајќи под 30.000 долари, китовите (термин за оние кои поседуваат повеќе од илјада биткоини) веќе почнаа да ги зголемуваат своите позиции, покажуваат податоците.

Во меѓувреме, најголемиот фонд на средства, BlackRock, се подготвува за трговија со фјучерси, што е уште еден позитивен сигнал за секторот.