Само минатата недела беа внесени рекордни 58,1 милијарди американски долари во капитални инвестициски фондови кои се инвестираа низ целиот свет, што е уште еден доказ дека инвеститорите неуморно ги префрлаат заштедите кон ризични инвестиции во време без камата.

Податоците од Банката на Америка покажуваат дека поголемиот дел од таа сума заврши на Вол Стрит. Акциите на американските корпорации (претежно технолошки компании) привлекоа 36,3 милијарди долари, додека европските акции привлекоа само 0,6 милијарди долари.

Фондовите за обврзници зајакнаа со нови 13 милијарди долари. Монетарните фондови загубија 10,6 милијарди долари во овој период и 0,8 милијарди долари злато, што е прв негативен прилив во последните два месеци.

Индексот BoA, кој го покажува расположението на пазарот (индикатор Bull & Bear), се приближува до крајно вжештената вредност, што може да предизвика продажен сигнал во стилот на јануари 2018 година.

Берзите во Њујорк тргуваа претпазливо по продолжениот викенд во вторникот. Индексите не се поместија значително (Дау Џонс порасна за 0,2 проценти, на 31.522 поени) и со тоа остана во опсегот на рекордни вредности. Порастот на приносот на обврзниците е нешто позагрижувачки. За 10-годишна американска обврзница, потребниот принос се зголеми за 9 основни поени, на 1,30 проценти, што е најмногу од март минатата година.

Ваквиот развој на настаните е поврзан со очекувањата за инфлација, кои се највисоки во последните шест години. Цените на нафтата продолжуваат да растат (студеното време ги затвори бунарите и рафинериите во Тексас), а американскиот WTI се искачи далеку над 60 долари.