Стратешките залихи на нафта и деривати во Европската унија благо пораснаа во јули од рекордно ниското ниво во јуни, a за прв пат од јануари, покажаа податоците на Европскиот статистички завод.

На ниво на ЕУ, залихите во јули се зголемени за 2,5 отсто во однос на јуни, на 103,6 милиони тони, а во однос на ланскиот јуни се пониски за 3,7 отсто, објави Евростат.

Рекордно ниските залихи во јуни го одразуваат двократното пласирање нафта и деривати на пазарот во координација со Меѓународната агенција за енергија (ИЕА) за да се обезбеди снабдување и да се стабилизираат цените кои нагло се зголемија поради руската инвазија на Украина и санкциите против Русија.

Залихите на пазарот ги пласираа 18 земји-членки на ЕУ, вкупно 182,7 милиони барели, најмногу во историјата на ИЕА, објави Евростат.

Германија, Франција и Шпанија забележаа најмногу резерви на нафта во јули, а потоа следат Италија и Полска. Речиси 11 отсто од залихите на земјите на ЕУ се чувале во други земји-членки. Најголем удел во странство има Луксембург, дури 87 отсто, потоа Малта со 84,4 отсто и Белгија со 49,3 отсто.

Само Чешка, Унгарија, Австрија, Полска и Словачка ги задржаа сите залихи на своја територија.

Комерцијалните залихи на компаниите сочинуваат 33,1 отсто или 51,4 милиони тони од акциите на ЕУ.

Најголеми во јули беа во Германија, каде што изнесуваа 9,3 милиони тони. Следува Холандија со 8,9 милиони и Италија со 5,8 милиони тони, објави Евростат.