Bosnian Serb region to keep tight grip on spending in 2019

 

БАНКА ЛУКА, Босна (Ројтерс) – Босанската автономна српска република ќе ја задржи својата рестриктивна политика за трошење следната година откако се согласи на итна седница за буџет во 2019 година од 3,25 милијарди босански марки (1,9 милијарди долари), што е намалување за 5 отсто од ревидираниот буџет за оваа година.

Вкупните буџетски приходи се предвидени на 2,8 милијарди марки, што е за 1,4 отсто повеќе од оваа година, главно поради очекуваниот пораст на даночните приходи за 1,5 отсто на 2,6 милијарди марки. Тоа се базира на владините проекции од 3,7 отсто економски раст и 1,2 отсто инфлација во 2019 година.

Буџетот ќе има скромен вишок од 56 милиони марки, кој ќе се користи за плаќање на долг, рече министерот за финансии Зора Видовиќ во неделата.

Повеќе од една третина од буџетот, или 1,245 милијарди марки, ќе бидат потрошени за социјални бенефиции, вклучувајќи ги и пензиските исплати, како и трошоци за сервисирање на долгови од 490 милиони марки. Износот резервиран за исплата на платите ќе се зголеми за 4,8 проценти на 756 милиони марки.

“Треба да бидеме реални, буџетот е повеќе социјално ориентиран отколку развојно ориентиран, иако се предвидуваат инвестиции во образованието и здравството”, рече Видовиќ за Ројтерс.

Јавниот долг на Република Српска изнесува 5,4 милијарди марки, што претставува 50,3 отсто од БДП, рече Видовиќ.

Буџетот предвидува надворешно финансирање од 422,6 милиони марки, што е намалување за речиси 32 отсто од 2018 година, кога 271 милиони марки дојдоја од позајмување на домашниот пазар, 113 милиони марки од меѓународни заеми, а остатокот од другите финансиски приходи