Fintech компанијата Revolut очекува да добие лиценца за банкарство во Обединетото Кралство откако ќе надмине некои големи пречки во нејзините повеќе од тригодишни напори да добие одобрение од регулативата. Ова го соопшти извршниот директор и ко-основач на британскиот финансиски технолошки гигант Ник Сторонски.

Повеќе време за големите

Тој истакна дека огромниот обем на бизнис што го прави Revolut значи дека на компанијата и треба повеќе време за да добие одобрение за својата банкарска лиценца отколку на помалите компании. Неколку мали финансиски институции можеа да добијат одобрение со малку клиенти, додаде тој.

„Се разбира, ние сме многу големи, затоа е потребно дополнително време“, рече Сторонски.

Revolut е лиценцирана институција за електронски пари во ОК, но сè уште не може да нуди кредитни производи како што се кредитни картички, потрошувачки заеми или хипотеки. Банкарската лиценца ќе и овозможи да нуди заеми во земјата. Компанијата поднесе барање во 2021 година, но оттогаш се соочи со долги одложувања.

Клучно прашање беше тоа што нејзината структура на акции не беше во согласност со правилата на Канцеларијата за претпазлива регулатива на Банката на Англија.

Компанијата го реши тој проблем со склучување договор со јапонскиот технолошки и инвестициски гигант SoftBank за пренос на својот удел во фирмата во една класа, откажувајќи се од преференцијалните права, според извор запознаен со ова прашање.

Финтек-компанијата денеска објави финансиски резултати кои покажуваат дека профитот пред оданочување на целата година се зголеми на рекордни 438 милиони британски фунти (545 милиони долари) во 2023 година.