Дојче банк објави нето добивка од 1,158 милијарди евра (1,28 милијарди долари) за првиот квартал во четвртокот, излегувајки од турбулентниот месец во кој беше заглавена од пазарните стравови од глобална банкарска криза.

Нето-добивката што им се припишува на акционерите беше многу над консензусната прогноза од 864,54 милиони евра произведена од анкетата на Ројтерс меѓу аналитичарите.

Ова го означи 11-тиот последователен квартал со добивка на германскиот заемодавач по завршувањето на планот за преструктуирање кој започна во 2019 година за да ги намали трошоците и да ја подобри профитабилноста.

„Нашите резултати од првиот квартал ја покажуваат релевантноста на нашата стратегија на Global Hausbank за нашите клиенти и нагласуваат дека сме на добар пат да ги исполниме или надминеме нашите цели за 2025 година“, рече извршниот директор Кристијан Севинг.

„Наша цел е да го забрзаме извршувањето на нашата стратегија преку голем број мерки објавени денеска: подигање на нашите амбиции за оперативна ефикасност, зголемување на ефикасноста на капиталот за да се поттикне приносот и да се поддржи распределбата на акционерите и искористување на можностите за надминување на нашите цели за раст на приходите.

Нето приходот на Deutsche Corporate Bank беше 2 милијарди во кварталот, што претставува зголемување од 35% на годишно ниво и највисока квартална бројка од започнувањето на програмата за трансформација. Нето-приходите од камати беа главниот двигател, со раст од 71%.

Сепак, банката, исто така, ги означи кратењата на работните места за персоналот што не се соочува со клиенти и објави поголем од очекуваниот пад од 19% од годишно ниво на приходите на инвестициската банка.

„Банката во моментов спроведува дополнителни мерки за ефикасност преку фронт-офис и инфраструктурата“, се вели во извештајот.

„Тие вклучуваат строги ограничувања за вработување во области каде што не се насочени кон клиентите, фокусирање на намалувањата на нивоата на управување, рационализација на хипотекарната платформа и дополнително намалување на технолошкиот центар во Русија“.

Поголемата заработка следеше по нето добивката од 1,8 милијарди евра за последниот квартал од 2022 година, што значително ги надмина очекувањата и го донесе годишниот нето приход на банката на 5 милијарди евра. Сепак, неизвесноста за макроекономските изгледи, заедно со послабите од очекуваните перформанси на инвестициската банка, ги задржаа трговците претпазливи во однос на акциите на компанијата.