Производителот на електрични суперавтомобили Римац Аутомобили и брендот суперавтомобили на Фолксваген, Бугати, се добра комбинација од аспект на технологијата, рече Оливер Блуме, директор на Порше за Automobilwoche, предизвикувајќи надеж за договор наскоро.

Имено, британското списание за автомобили „Car“ минатата година објави дека Фолксваген е близу до продажба на „Бугати“ на Римац Автомобили.

За возврат, Porsche AG, кој исто така е во сопственост на Volkswagen, би го зголемил својот удел од 15,5% во Rimac Automobile, основан од претприемачот Mate Rimac.

„Во моментов, интензивно размислуваме како да обезбедиме развој на Бугати на најдобар можен начин. Римац би можел да игра значајна улога во ова бидејќи овие две марки се добра технолошка мешавина. Постојат различни сценарија со различни структури. Верувам дека одлука за ова прашање ќе биде донесена во првата половина на оваа година “, рече Блуме, пренесе Ројтерс.

Римац разви платформа за електрични суперавтомобили што ги снабдува со други производители на автомобили, вклучително и Automobile Pininfarina.

Блуме, исто така, потврди поголема заштеда на целите за Порше, велејќи дека тие планираат да ги поддржат резултатите со намалување на трошоците за 10 милијарди евра до 2025 година во споредба со претходно најавените 6 милијарди.