Кошмарот за европските лидери дека нивните економии ќе бидат замрзнати од ефектите на инфлацијата не исчезнува. Официјалните лица во Франкфурт и Лондон се соочуваат со сè поголеми докази дека растот слабее, а потрошувачките цени излегуваат од контрола, закрепнувајќи по летниот распуст за повторно да проценат дали нивните потези за каматните стапки се ефективни. Веста предизвика разочарување, па инвеститорите повторно се фокусираа на загриженоста што ги прогонуваше претставниците на Министерството за финансии и економија во 2022 година. Гувернерите и претседателите на централните банки се добро свесни, дури и ако тоа не го кажат гласно, дека главоболката од нестабилниот раст и немилосрдната инфлација што ја измачуваа светската економија во 1970-тите се преведува во мноштво проблеми. И ова е точно дури и во случај на блага стагфлација, објави Катимерини.

„Еврозоната е заглавена во стагфлација и нема да се ослободи во скоро време“, рече Карстен Јуниус, главен економист во банката Ј. Сафра Сарасин во Цирих.

„Во ОК, сè оди наопаку. Последните податоци покажуваат дека во еврозоната растот на цените се консолидира над 5 отсто, а потоа пазарните учесници се обложуваат дека каматните стапки ќе се зголемат на следниот состанок на ЕЦБ. Дилемата беше артикулирана од службеничката на банката Изабел Шнабел задолжена за пазарите, која призна дека изгледите за економијата на еврозоната се влошуваат додека инфлацијата останува тврдоглаво висока. Главниот економист на Банката на Англија, Хју Пил, ги кажа истите зборови за да ги опише нивоата на основниот пораст на потрошувачките цени во ОК, истовремено предупредувајќи ги своите колеги да не предизвикуваат „непотребна штета“ на економијата.