Американската онлајн брокерска компанија „Робинхуд“ разговараше со банките за дополнително финансирање во износ од уште милијарда долари, пренесува Ројтерс.

Собраниот капитал, што треба да му овозможи на Робинхуд да продолжи да ги исполнува налозите за скратување на акциите, ќе биде издвоен од 3,4 милијарди долари финансирање што компанијата ги обезбеди од своите инвеститори од 29 јануари.

Новиот прилив на капитал се случи откако Робинхуд минатата недела го искористи огромниот обем на тргување во ланецот на акции за „Game Stop“, бидејќи малите инвеститори на форумот RedSite WallStreetBets се согласија масовно да купуваат акции и со тоа да иницираат побарувачка за акции од поголеми играчи како што се хеџ фондовите.

На Робинхуд му требаат пари за да ја запре трговијата што ја пласираат неговите клиенти, бидејќи неговата клириншка куќа побара поголема гаранција поради зголемената нестабилност.

Извршниот директор на Робинхуд, Влад Тенев, во неделата изјави дека апликацијата за тргување одлучи да ограничи некои трансакции, бидејќи клириншката куќа побара три милијарди долари како колатерал.

Компанијата, со седиште во Калифорнија, во Парк Менло, е основана во 2013 година од Баиџу Бат и Тенев, со цел демократизација на финансиите.

Неговата платформа им овозможува на корисниците да тргуваат со неограничени акции, средства, опции и крипто-валути без провизија.