Русија ќе ги запечати и ќе ги затвори гасоводите „Северен тек“, бидејќи нема планови за нивно поправка или ставање во функција во скоро време. Ова го објавија извори на Ројтерс запознаени со овие планови.

„Гаспром“ изјави дека технички е можно да се поправат расипаните цевководи. Сепак, два извори на агенцијата запознаени со плановите рекоа дека Москва гледа мали изгледи за подобрување на односите со Западот во догледна иднина, доволно за да ги направи гасоводите неопходни.

Еден руски извор рече дека Русија го „закопа“ проектот. Два други рекоа дека сè уште нема планови за поправка на искршените цевководи, но тие ќе бидат задржани за евентуално продолжување со работа во иднина. Извор на Ројтерс признава дека ако течниот природен гас од САД, кој Европа делумно го замени рускиот гориво, забележително поскап, европските земји можеби ќе бидат подготвени да продолжат со големи количини од Русија.

Како дел од конзервацијата, ќе се запечатуваат искршените краеви на цевките. Тие исто така ќе бидат подмачкани за да се спречи понатамошна корозија од морската вода.

Експлозии на две цевки од „Северен тек 1“ и една од „Северен тек 2“ се случија на 26 септември. Оштетените делови од гасоводи се движат во ексклузивните економски зони на Шведска и Данска. Инцидентите ги истражуваат агенциите за спроведување на законот на овие земји и Германија. Сите дошле до заклучок дека се работи за саботажа, но кој стои зад тоа сѐ уште не се знае.

Во Русија, во врска со поткопувањето на „Северен тек“, е покрената кривична постапка за акт на меѓународен тероризам. Претседателот Владимир Путин ги обвини „англосаксонците“ за инцидентот. Тој ги посочи САД, Полска и Украина како земји кои имаат корист од тоа.

На 16 февруари, Државната дума усвои апел до ОН со кој се повикува на истрага за она што се случи на „Северен тек“, земајќи ги предвид информациите објавени од американскиот новинар Сејмур Херш. Тој тврдеше дека САД со помош на Норвешка под капакот на вежбите на НАТО во текот на летото поставиле мина под гасоводите, а Бајден се одлучил на оваа саботажа по повеќе од девет месеци тајни разговори со експерти за национална безбедност. Белата куќа и ЦИА оваа изјава ја нарекоа измислица.

Официјалниот претставник на генералниот секретар на ОН, Стефан Дужарик, во одговор на апелот на Државната дума, рече дека организацијата нема мандат да го истражува инцидентот на „Северен тек“.