Се очекува руската економија оваа година да расте побрзо од сите економии во развој, според Меѓународниот монетарен фонд.

Русија се очекува да порасне за 3,2% во 2024 година, објави ММФ во најновиот Светски економски изглед објавен во вторникот, надминувајќи ги прогнозираните стапки на раст за САД (2,7%), Велика Британија (0,5%), Германија (0,2%) и Франција. (0,7%).

Предвидувањето ќе биде непријатно за западните земји кои се обидоа економски да ја изолираат и казнат Русија за нејзината инвазија на Украина во 2022 година.

Русија вели дека западните санкции за нејзините критични индустрии ја направиле посамодоволна и дека приватната потрошувачка и домашните инвестиции остануваат отпорни. Во меѓувреме, континуираниот извоз на нафта и стоки во земји како Индија и Кина, како и наводното избегнување санкции и високите цени на нафтата, и овозможија да одржува силни приходи од извоз на нафта.

Воено-индустрискиот комплекс на Русија, исто така, значително се прошири за време на војната, бидејќи трошоците за одбрана и производството вртоглаво пораснаа. Накратко, Русија се прилагоди на „новата нормала“ бидејќи нејзината економија беше ставена на воена основа.

ММФ предвиде дека економскиот раст на Русија ќе се ублажи во 2025 година, но ќе падне на 1,8% „бидејќи ќе исчезнат ефектите од силните инвестиции и силната приватна потрошувачка, поддржани од растот на платите на тесниот пазар на труд“.

ММФ со седиште во Вашингтон ги вклучува САД, Велика Британија, најголемите економии од еврозоната, Канада и Јапонија како напредни економии. Русија, Кина и Индија остануваат во нивните категории на Европа и Азија во „развој“.