Дигиталната рубља ќе им биде понудена на сите откако ќе биде тестирана меѓу тесен круг на вистински клиенти, изјави денеска гувернерката на централната банка Елвира Набиулина во Државната дума на Русија, цитирана од ТАСС.

„Подготвени сме да започнеме пилотско воведување на дигиталната рубља, да спроведуваме вистински операции со вистински пари. Засега зборуваме за мали количини и мал број клиенти. После тоа ќе бидеме подготвени да ја понудиме дигиталната рубља на сите“, рече Набиулина.

Според неа, дигиталната рубља е третата форма на пари што ќе биде во оптек паралелно со расположливите и недостапните средства, а секој корисник сам ќе одлучи кој формулар да го користи. Корисниците ќе можат да го разменат дотичниот код и на тој начин да вршат трансфер на пари, пренесува БТА. Во меѓувреме, рубљата продолжи да паѓа на девизниот пазар и се приближи до марката од 82 рубљи за долар.