Брзото закрепнување на побарувачката и зголемените инфлациски притисоци бараат порано враќање на неутралната монетарна политика

Руската централна банка ја зголеми основната каматна стапка, што може да помогне во одржување на рубљата во состојба на напнатост со Западот, но исто така се одразува и на закрепнувањето што се очекува да го врати економското производство на нивоата пред пандемијата до средината на 2021 година

Руската централна банка ја зголеми основната каматна стапка на 5% од 4,5% по последното зголемување на трошоците за кредитирање на 19 март. Како и нејзините колеги ширум светот, централната банка нагло ја намали каматната стапка во раните фази на пандемијата за поддршка на економијата.

Банката во петокот рече дека очекува инфлацијата да биде поголема од очекуваната, повикувајќи се на закрепнување на побарувачката како што напредува руската програма за вакцинирање за Ковид-19. Таа исто така рече дека може дополнително да ги зголеми каматните стапки за да ја намали инфлацијата до нејзината цел од 4% од 5,8% во март, според Волстрит журнал.

„Брзото закрепнување на побарувачката и зголемените инфлациски притисоци бараат порано враќање на неутралната монетарна политика“, се вели во соопштението.

Централната банка сигнализира загриженост за другите случувања што можат да ја зголемат инфлацијата. Неговиот тек се смени по одлуката на администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден овој месец да им забрани на американските банки и институционални инвеститори да купуваат нови обврзници деноминирани во руски руски влади од 14 јуни.

„Краткорочните ризици пред инфлација се поврзани и со посилна нестабилност на светските пазари, делумно предизвикани од различните геополитички трендови“, соопшти централната банка.

Претходните забрани насочени кон јавниот долг на Русија ги разнишаа нејзините пазари и ги влошија економските проблеми. Иако реакцијата на инвеститорите кон последните санкции беше послаба, послабата рубља ќе ги зголеми цените на увезените стоки и услуги.

Потегот на централната банка доаѓа во услови на загриженост дека силниот раст во САД ќе ги поттикне каматните стапки на повисоки нивоа, што ќе доведе до дестабилизација на одливот на капитал од економиите во развој.

Зголемувањето на каматните стапки за да се спротивстави на овој и други инфлациски ризици, ризикува да го забави економското закрепнување од пандемијата, ставајќи ги централните банки во земји како Русија во тешка дилема.

Сепак, се чини дека централната банка на Русија ја поддржува претседателот Владимир Путин.

„Владата и централната банка мора да продолжат да водат одговорни финансиски политики“, рече Путин во средата. „Обезбедувањето макроекономска стабилност и ограничувањето на инфлацијата во рамките на поставените параметри е исклучително важна задача.