Руската рубља е во фаза на закрепнување што ја однесе валутата на највисоките нивоа забележани во последните пет месеци, поништувајќи дел од падот што го забележа во изминатата година. Руската национална валута скокна за повеќе од 10% откако минатиот месец го достигна нивото од околу 100 во однос на зелената банкнота, што ја прави валута со најдобри резултати во светот наспроти доларот во тој распон.

Тоа делумно се должи на контролата на капиталот што Русија ја спроведе за да го спречи одливот на готовина што ја напушта земјата, како и агресивното зголемување на стапките од руската централна банка за да ја скроти инфлацијата.

Зголемените цени на суровата нафта, исто така, одиграа улога: нафтата е еден од главните извори на приходи на Русија, а нацијата се залагаше извозниците на енергија да ги продаваат своите девизни приходи за рубли на девизниот пазар.

Руските централни банкари, исто така, спроведоа интензивна продажба на странски валути. Во септември, Банката на Русија соопшти дека ќе продаде странска валута во вредност од 21,4 милијарди рубљи на домашниот пазар, што е за 830% повеќе од износот што првично го планираше.

Сепак, руската валута падна за 17% во однос на доларот досега оваа година, што сведочи за мноштвото проблеми со кои се соочува економијата на нацијата.

Русија наскоро би можела да се соочи со мрачна и деиндустријализирана иднина, велат некои економисти, бидејќи и понатаму е погодена од високата инфлација и зголемените трошоци на нејзината војна во Украина. Во меѓувреме, инфлацијата останува покачена бидејќи војната го држеше затегнат пазарот на трудот.