Русија  ги отфрли тврдењата дека и помагала на Венецуела да ја покренат нивната криптовалута „петро“. „Петро“ е државна криптовалута која е врзана за цената на еден барел венецуелска нафта.

 

Од руското Министерство за надворешни работи демантираат каква било поврзаност и вклученост во покренувањето на таа валута, истакнувајќи дека станува збор за „лажна вест“.