МОСКВА ( Ројтерс )- Русија и ОПЕК можат да одлучат да го зголемат производството за да се борат за удел на пазарот со САД, но ова ќе ги намали цените на нафтата на најниско ниво од 40 долари за барел, објави во саботата за новинската агенција ТАСС рускиот министер за финансии, Антон Силуанов.

“Има дилема. Што да правиме со ОПЕК: треба да го изгубиме пазарот, кој го окупираат Американците или да се откажете од договорот?” вели Антон Силуанов, кој зборуваше во Вашингтон, објави ТАСС.

“(Ако договорот е напуштен) цените на нафтата ќе паднат, а потоа новите инвестиции ќе се намалат, американското производство ќе биде помало, бидејќи трошоците за производство на нафта од шкрилци се повисоки отколку за традиционалното производство”.

Силуанов рече дека цените на нафтата би можеле да паднат до 40 долари за барел или уште помалку за една година.

Министерот рече дека до сега немало одлука за договорот и тој не знаел дали земјите на ОПЕК ќе бидат задоволни со ова сценарио.

ОПЕК, Русија и други производители, сојуз познат како ОПЕК +, го намалија производството за 1,2 милион батерии од 1 јануари за шест месеци. Тие се состануваат на 25-26 јуни за да одлучат дали да го продолжат договорот.

Комбинираните прекини на снабдувањето помогнаа да се вози за 32 проценти пониска цена за суровата цена оваа година до речиси 72 долари за барел, поради што претседателот на САД Доналд Трамп го повика ОПЕК да ги намали напорите за поддршка на пазарот. ОПЕК соопшти дека рабниците мора да останат, но има знаци дека ставот сега е променет и омекнат.

Претходно оваа недела, извори запознаени со ова прашање, изјави за Ројтерс дека ОПЕК може да го зголеми производството на нафта од јули ако понудите на Венецуела и Иран дополнително паднат и цените продолжат да растат, бидејќи проширувањето на намалувањето на производството со Русија и другите сојузници може да го надмине пазарот.