Стравувањата од САД за наметнување дополнителни санкции ги прават енергетските компании во Русија да се свртат кон валути различни од доларот

Руските петролни компании се насочват към еврото

Руската енергетска компанија Сургутнефтегаз која има 11 отсто удел во производството на нафта во Русија, притиска своите клиенти да се согласат да плаќаат за испораките на нафта во евра наместо во долари, соопштува Euractiv.

Ова е мерка на претпазливост која има за цел да осигура против можни дополнителни санкции за руската економија од страна на САД.

Русија страдаше од САД и другите политики на санкции против Западна Европа, откако го припои полуостровот Крим во 2014 година, кршејќи го територијалниот интегритет на Украина.

Вашингтон се закани дека ќе воведе дополнителни санкции за надворешната политика на Москва и гасната експанзија што Русија ја прави во Европа.

Перспективата од наметнување на уште санкции силно ги загрижува руските енергетски компании, чии операции на меѓународно ниво, продолжуваат да бидат плќани со американската валута.

Сургутнефтегаз чиј извршен директор Владимир Богданов веќе се најде на црната листа на САД, одби да коментира предметното решение.

“Ние не коментираме за нашиот бизнис”, рече компанијата.

Досега, руската нафтена индустрија успеа да го неутрализира ефектот на санкциите. Во одговор на ограничениот пристап до западните финансии и инвеститори руските енергетски концерни повторно се свртеа кон заеми од локалните државни банки и развија свои технологии.

Повеќето нафтени компании во Русија, вклучувајќи Роснефт и Лукоил, освен тоа продаваат Лавовски удел од својата продукција преку долгорочни договори со клиенти, што им дава повеќе време за развој на алтернативни начини на плаќање, кога договорите ќе протечат.

Поголем дел од извозната продукција на Сургутнефтегаз сепак – околу 2 милиони тони месечно, се продава преку месечни аукции на спот пазарот. Ова високо ја ограничува можноста за брза и адекватна акција од страна на компанијата, која има само околу 30 дена, за да најде алтернативни начини за плаќање.

Шест од редовните купувачи на производството на компанијата изјавија дека Сургутнефтегаз побарала од нив да се согласат со анекс кон договорите со кој прифатат опцијата за решавање на плаќањата во евра.

Според соопштението испратено од рускиот енергетски концерн, компанијата ја посочува потребата од “избегнување на евентуални проблеми со плаќање преку американски долари”.

Сургутнефтегаз предупредила дека ќе го отфрлам понудите за испорака на нафта, ако купувачите не го потпишат овој анекс.

Иако во соопштението не се споменува за ризикот од наметнување на нови американски санкции, компаниите купувачи се убедени дека токму тоа се базичните нагони за промената во договорните односи.

САД можат да им забранат на своите банки да работат со земји или компании кои подлежат на соодветни санкции.

Повеќето трансакции, деноминирани во долари, поминуваат низ банкарскиот систем на САД, а банките, за да го избегнат прекршувањето на санкциите, можат да одбијат да дадат пари на лица или компании, ставени на црната листа.

Сеуште не е многу јасно како најголемиот руски нафтен сектор се подготвува за евентуалното наметнување на дополнителни американски санкции.

Претставник на третата по големина руска нафтена компанија Гаспромнефт изјави дека повеќето од договорите на концернот вклучуваат клаузула за можни плаќања преку валути, различни од долари.

Голем број руски компании веќе подготвија слични анекси кои овозможуваат плаќања во евра и други валути за да се избегне негативното влијание на санкциите.