Иако многу експертски коментари за руско-кинеските односи го негираат постоењето на сојуз, нивната продлабочена воена соработка го демантира овој заклучок. Заедничкото однесување на земјите се повеќе сугерира дека е воспоставено повеќедимензионално партнерство доминирано од Кина, кое опфаќа уште повеќе области од нивната економска, политичка и воена политика, напиша за The Hill Стивен Бланк, д-р и виш соработник на Институтот за надворешни политички студии. Професор по руски национални безбедносни студии и прашања за национална безбедност на Институтот за стратешки студии при Воениот колеџ на Армијата на САД и поранешен соработник на Мекартур на Воениот колеџ на американската армија. Бланк е независен консултант фокусиран на геополитиката и геостратегијата на поранешниот Советски Сојуз, Русија и Евроазија.

Тие размислуваат за изградба на подводен тунел од Русија до Крим за да и помогнат на Русија да ја задржи контролата врз регионот, но да ја направи позависна од Кина. Само ова укажува на вистинскиот однос на Кина кон војната против Украина.

Воената димензија на оваа продлабочена алијанса е сеопфатна, трансрегионална, глобална по обем, расте и, според Путин, сè поважна. Оваа воена соработка претставува најсилната област на соработка. Ова ги вклучува напорите на Арктикот, вселената и можеби Европа. На пример, кинеско-руската соработка се случи во однос на гасоводот Baltic Connector, што ја направи оваа соработка закана за европската инфраструктура, ако не и безбедноста.

Исто така, генерира де факто усогласување со Кина во Азија, Арктикот и со непријателските држави како Иран и Северна Кореја. Тоа би можело да стане и трипартитен сојуз со Северна Кореја, што е очигледна цел на Ким Џонг Ун. Русија е исто така посветена да го следи водството на Кина во Африка.

Глобалните ризици за регионалната и меѓународната безбедност се очигледни. „Економист“ објави дека Кси има моќ „да ја следи високата руска воена технологија, како што се ракетите земја-воздух и нуклеарните реактори дизајнирани за напојување подморници“ и влијанието да го натера Путин „да го одбие или одложи снабдувањето со такви производи на Руски клиенти, кои имаат територијални спорови со Кина, како што се Индија и Виетнам. Исто така, истакна дека Русија може „да помогне во надградбата на кинескиот нуклеарен арсенал или да работи на заеднички систем за предупредување за ракети“.

Исто така, пред Путин да ја нападне Украина, висок американски функционер изјави за Политико дека развојот на односите во изминатата деценија „е нешто многу подлабоко и, искрено, повознемирувачко“ и „функционира како речиси квази-сојуз“.

„Напредни борбени авиони, хиперсонична технологија, многу ефикасни радари… борбени системи за интеграција кои поефикасно ги поврзуваат различните услуги, нуклеарен погон во смисла на подморници, ноќно гледање — мислам, можев да продолжам и понатаму“, продолжи службеникот.

Други аналитичари ги наведоа соработките во вештачката интелигенција, автономните системи и роботиката. Хеликоптерски напад, противподморничка војна, рано предупредување и соработка во сајбер војната се исто така фактори. Постојат координирани кампањи за информативна војна во земјите во развој и зголемени закани за Јапонија, Тајван и Јужна Кореја.

Рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу неодамна рече дека билатералните односи се примерни и истакна дека стануваат сè попривлечни за другите, што доведува до проширување на кругот на „пријатели и истомисленици“ додека билатералната воена соработка продолжува да расте. Путин го повтори ова, велејќи дека соработката овде станува сè поважна.

Путин, пак, повика на поблиска соработка во вселената, „вклучувајќи средства во висока орбита и ветување нови видови оружје“ за „стратешка стабилност“ (веројатно нуклеарно оружје) „и на Русија и на Народна Република Кина“.

Јасно е дека овој сојуз ја загрозува глобалната безбедност и одвраќање и бара политики соодветни на нападите што Русија и Кина редовно ги извршуваат. Сепак, останува нејасно дали владите, а камоли експертите, целосно ги разбираат димензиите на овој предизвик.

Неодамнешното искуство покажува дека премногу често сме фатени од изненадување, иако сме биле однапред предупредени. Кога ќе дојде следниот шок, веројатно ќе биде доцна да се каже дека сме предупредени, бидејќи тогаш ќе нè судат и ќе нè наречат будали.